Οικονομία

Τέλος τα capital controls στην Ελλάδα

Η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019

Χαλαρώνουν τα capital controls το αργότερο μέχρι την Παρασκευή που αναμένεται να πάρει ΦΕΚ η απόφαση για το όριο αναλήψεων, μία διαδικασία που έχει συμπληρώσει τρία χρόνια ισχύος.

Οι περιορισμοί των αναλήψεων αίρονται πλήρως, μόνο όμως στο εσωτερικό της χώρας. Η κατάργηση των περιορισμών αυτών είναι κυρίως μέτρο ψυχολογικού χαρακτήρα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι με την προηγούμενη απόφαση το όριο αναλήψεων είχε ανέβει στις 5.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα, θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα αυξηθεί από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ (από 40.000 ευρώ σήμερα), τα οποία αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, θα επιτραπούν αναλήψεις μετρητών με όριο τις 5.000 ευρώ, οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό, ακόμα και με κάρτες, ενώ η εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών θα γίνεται σε μετρητά.

Η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Το τελικό βήμα θα απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από τα δεσμά των κεφαλαιακών ελέγχων, οι οποίοι δυσκόλεψαν αφάνταστα κυρίως τις εξαγωγικές δραστηριότητες τους.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, δε, πως είναι αυτονόητο ότι δεν νοείται να μιλάει κανείς για επιστροφή στην κανονικότητα όταν η οικονομία είναι «δεμένη» με τέτοιους περιορισμούς και θυμίζουν ότι η Κύπρος, που υπέστη το σοκ του «κουρέματος» καταθέσεων, είχε απαλλαγεί από τα capital controls σχεδόν μια διετία μετά από την επιβολή τους και περίπου ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια