Οικονομία

Αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση για την περικοπή ή μη των συντάξεων

Πρεμιέρα στο “παζάρι”

Ξεκίνησε και επισήμως χθες ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, με στόχο μια θετική εξέλιξη στο θέμα της κατάργησης του νόμου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε χθες στο Βερολίνο, όπου είχε τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, καθώς έλαβε μέρος - ως παρατηρητής - στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών δείχνει ότι για ακόμα μια φορά η τύχη των διαπραγματεύσεων για τα ελληνικά ζητήματα κρίνεται από τις διαθέσεις του Βερολίνου. Η απόσταση που κρατούν το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο των συντάξεων, δείχνει ότι οι γνωστοί βερολινέζικοι πολιτικοί κύκλοι έχουν αναλάβει για ακόμη μια φορά δράση και επιχειρούν να ορίσουν τις εξελίξεις ή τουλάχιστον να ορίσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης των συνομιλιών με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Γερμανού ομολόγου του, προκειμένου να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για τις πιθανότητες ακύρωσης του μέτρου, αλλά και για τον χρόνο που θα ληφθεί η απόφαση.

Όλα δείχνουν ότι ειδικά για τη Γερμανία και την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ η συζήτηση για το θέμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, ή τουλάχιστον να ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της, πριν τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς στις 14 του μήνα διεξάγονται οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, γεγονός που δεν επιτρέπει στην Άγκελα Μέρκελ να δείξει ότι χαλαρώνει απέναντι στην Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών

Επόμενος σταθμός για την ελληνική πλευρά είναι η σημερινή σύνοδος του EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν τον πρώτο απολογισμό των συνομιλιών που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα έχουν την πρώτη ενημέρωση για τα στοιχεία που συνέλεξαν τα στελέχη των Θεσμών, τόσο για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όσο και για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων.

Από αυτές τις επαφές θα φανεί και αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι έστω και σιωπηρά οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν αποδεχτεί τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών σχετικά και με το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο έχει δημιουργηθεί, αλλά και με το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων αποτελεί διαρθρωτικό και όχι μεταρρυθμιστικό μετρό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ακύρωση των περικοπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια