default-image

Πόσα χρήματα εισέπραξε η κυβέρνηση από το τέλος στις πλαστικές σακούλες

Οικονομία
Πόσα χρήματα εισέπραξε η κυβέρνηση από το τέλος στις πλαστικές σακούλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό συνήθειες οι Έλληνες οι οποίοι προτιμούν τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με τις πλαστικές και επιχειρούν να αποφύγουν το επιπλέον κόστος της σακούλας. Και η κυβέρνηση όμως επωφελήθηκε από το μέτρο.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι "με βάση στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο εξάμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος". Όπως είπε, "αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες 360 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες στο δίκτυο των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών λιανικής (καθώς εξαιρούνται από το μέτρο τα περίπτερα και οι λαϊκές αγορές)", πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα καταναλώθηκαν 60 εκατ. τεμάχια που αντιστοιχούν σε πέντε με έξι τεμάχια ανά πολίτη το μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στο σύνολό τους στην Πολιτεία, θα γίνουν τσάντες πολλαπλών χρήσεων και μέσα πληροφόρησης. 

Για τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της ανακύκλωσης ανέφερε ότι πάνω από το 80% των απορριμμάτων καταλήγει στην ταφή, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 31%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News