default-image

Ρέγκλινγκ: Απαίτηση αγορών και δανειστών οι περικοπές στις συντάξεις

Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Απαίτηση αγορών και δανειστών οι περικοπές στις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις το 2019 θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στις συναντήσεις των δανειστών και του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των Θεσμών έρχονται Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής με στόχο τον μεταμνημονιακό έλεγχο των συμφωνηθέντων.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι να μην εφαρμοστούν οι περικοπές έως 18% στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, όπως αυτές έχουν ψηφιστεί από την ίδια πριν δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές θέλουν οι μειώσεις να γίνουν κανονικά για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές.

Όπως αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα και αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα».

Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο capital.gr, «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές».

Η Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, «ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων, και με βάση το πακέτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αξιολογήσεις, έγιναν οι εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών και αποφασίστηκαν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και φυσικά οι δανειστές περιμένουν τώρα από την Αθήνα να εκπληρώσει και αυτή τις υποχρεώσεις της. Το θέμα θα συζητηθεί πλέον με τους Θεσμούς στην Αθήνα», για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Άλλωστε δεν είναι μόνο απαίτηση των δανειστών. Είναι και των αγορών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι «σαν οικονομολόγος συμβουλεύω γενικά ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται ακολουθώντας την παραγωγικότητα. Το γεγονός ότι οι μισθοί αποσυνδέθηκαν από την αύξηση της παραγωγικότητας, στα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, ήταν ένας σημαντικός λόγος για τα προβλήματα που αντιμετώπισε αργότερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News