default-image

«Πιο δύσκολες οι αγορές από τους Θεσμούς» για την Ελλάδα

Οικονομία
«Πιο δύσκολες οι αγορές από τους Θεσμούς» για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ

Ο “διάλογος” της Ελλάδας με τις αγορές και τους επενδυτές «δε θα είναι πιο εύκολος» από αυτόν με τους Θεσμούς, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην πρώτη τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μνημονίου, ο Κερέ τονίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή των υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, λέει ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα, αλλά παραμένουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα. Ακόμη, θέτει θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών, καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι, παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα κεφαλαίων τους είναι χαμηλή εξαιτίας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Για το ζήτημα της μείωσης ή μη των συντάξεων, ο Κερέ τονίζει ότι για την ΕΚΤ πρωταρχική σημασία έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και κάνει ειδική αναφορά στην άμεση φορολογία. Ξεχωριστά εκφράζει την εκτίμησή του για τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Λουκά Παπαδήμο, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της.

Ο Κερέ συμφωνεί ότι μια πιστωτική γραμμή προληπτικού χαρακτήρα θα είχε συμβάλει στην αντιμετώπιση των δευτερογενών επιδράσεων από τις διεθνείς αγορές και στην ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου. «Θα ήταν ένα λιγότερο επικίνδυνο μονοπάτι από χρηματοπιστωτική άποψη», λέει χαρακτηριστικά.

Η άφιξη

Εντωμεταξύ, παραμένουν οι προβληματισμοί που δημιουργούν ένα θολό τοπίο για το περιεχόμενο των επαφών που θα έχουν τα κλιμάκια των Θεσμών, που φτάνουν για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Οι Θεσμοί, όπως και οι αγορές, περιμένουν τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, εκφράζοντας μάλιστα και την ανησυχία τους με τον... δικό τους τρόπο, δηλαδή, όπως αναφέρει το capital.gr, οι Θεσμοί μέσω προειδοποιήσεων και οι αγορές μέσα από την πίεση που ασκούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στα ομόλογα.

Ασάφειες φέρεται να υπάρχουν όμως ακόμα και για τα... “logistics” των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς να δώσει το “στίγμα” της αλλαγής σελίδας. Έτσι, ζητά οι διαβουλεύσεις να λάβουν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που συνδέθηκε με το τρίτο μνημόνιο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση για ορισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ως βασικό τόπο συναντήσεων. Σημειολογικά, πάντως, σε αυτό το κτήριο έλαβαν χώρα το 2010 οι διαπραγματεύσεις του πρώτου μνημονίου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αποκλεισμού του από διαδηλωτές.

Επίσης, η ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. επιθυμεί να γίνουν το πολύ δύο συναντήσεις “κορυφής” κατά την τριήμερη παρουσία των επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών στην Αθήνα. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί επιθυμούν τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Και τούτο κυρίως για λόγους ασφαλείας αλλά και διευκόλυνσης της διαδικασίας, ούτως ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις. Έτσι, μένει να φανεί ποια θα είναι η “χρυσή τομή” ανάμεσα στις “επιθυμίες” των δύο πλευρών.

Εξηγήσεις περιμένει το Eurogroup

Επί της ουσίας, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά ζητήματα με την περικοπή των συντάξεων, αλλά και με τις υπόλοιπες παροχές που προγραμματίζει η κυβέρνηση, καθώς και το πακέτο των περίπου 50 μεταμνημονιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει μέσα στο 2018 η ελληνική πλευρά. Θα αποτυπωθούν στην πρώτη έκθεση που θα οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο, και θα ενοποιηθεί χρονικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Ενώ λοιπόν στο πεδίο των συντάξεων το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση, αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τους δανειστές είναι οι επιπλέον παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Και τούτο διότι, στο σενάριο που δεν περικοπούν οι συντάξεις (ή ανασταλεί/περιοριστεί για κάποιο διάστημα η μείωσή τους), δε θα υπάρχει και το περιθώριο για αντίμετρα.

Θα υπάρχει μόνο ο δημοσιονομικός χώρος (τον οποίο τοποθετεί στα 700 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση για το 2019), αλλά αμφισβητείται από τους Θεσμούς, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αναφορές Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν αύριο Παρασκευή εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στα “πηγαδάκια” του Eurogroup, το οποίο δε θα έχει πάντως ως θέμα την Ελλάδα.

Οι ανακοινώσεις του επόμενου σαββατοκύριακου βρίσκονται - πρωτίστως - στο επίκεντρο των αγορών, όπως φάνηκε και από την πορεία του Χρηματιστηρίου αλλά και των ομολόγων τις τελευταίες μέρες. Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για βραδύτερη ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News