Οικονομία

Καμία ανησυχία από τις τράπεζες για την άρση του waiver

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις 3 Σεπτεμβρίου για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2018, η αποστολή στο τέλος του ίδιου μήνα των εξαμηνιαίων στοιχείων για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και η ανακοίνωση στις 14 και 24 Σεπτεμβρίου των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο είναι τα “χαρτιά” που περιμένουν οι Θεσμοί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη στάση τους, αλλά και τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη δυνατότητα επίτευξης/υπέρβασης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όπως αναφέρει το capital.gr, οι Θεσμοί παρακολουθούν παράλληλα τον απολογισμό που γίνεται άτυπα για την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να επιδείξει έργο στο πεδίο της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τους λιγνίτες, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο “Υπερταμείο”.

Παρακολουθεί παράλληλα και την κορύφωση των εξαγγελιών για τα αντίμετρα και για τις παροχές, με τελικό ορόσημο την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, λίγο δηλαδή πριν την έλευση των Θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι “επιδόσεις” της Ελλάδας θα πρέπει να καταγραφούν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή και τη 15η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, και θα πρέπει να βασιστεί σε “παραδοχές” με τις οποίες θα συμφωνεί η Κομισιόν (όχι αναγκαστικά όμως το ΔΝΤ), αφού με βάση αυτό θα γίνει η ένταξη στο “Ευρωπαϊκό εξάμηνο”. Μια πρώτη εικόνα για τον “συντονισμό” των κινήσεων θα διαμορφωθεί σήμερα Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του EWG.

Το ΑΕΠ

Το πρώτο ουσιαστικά μεγάλο “κρας τεστ” θα είναι αυτό των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Θα “δείξει” ένα μέρος από τον αντίκτυπο που είχε (ή όχι) η συμφωνία του Ιουνίου για το χρέος. Θα αποτελέσει επίσης μια σαφέστερη ένδειξη των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9% και στο 2,3% για το 2019 (με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Καθώς όμως το μέγεθος αυτό μαζί με τον πληθωρισμό καθορίζουν το ονομαστικό ΑΕΠ, δηλαδή τη βάση μέτρησης πλεονασμάτων και χρέους, θεωρείται πολύ σημαντική η επίπτωσή του στις διαπραγματεύσεις που θα ξεδιπλωθούν με τελικό ορόσημο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ασκείται στη χώρα και για τα περιθώρια ευελιξίας που θα υπάρχουν. Και τούτο τη στιγμή που η παροχολογία “φουντώνει” κάθε μέρα που περνά.

Ο Προϋπολογισμός

Από την άλλη πλευρά, καταμετρούνται οι δυνατότητες επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι θα υπάρχει υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και του 2018, διαμορφώνοντας μια σειρά από σενάρια διανομής μερίσματος και αλλαγής του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής. Και τούτο τη στιγμή που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι σε μια σειρά από φόρους (κυρίως σε αυτούς που βαραίνουν τις επιχειρήσεις) καταγράφεται υστέρηση με βάση τα στοιχεία 7μήνου που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το EDP

Παράλληλα, στις 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει η αποστολή στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα δημοσιονομικά της χώρας (EDP - Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) προς τη Eurostat. Η αποστολή θα γίνει με τη συνδρομή του ΥΠ.ΟΙΚ. για το 2018. Η διαδικασία EDP θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν θα ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ουσιαστικά θα γίνει η επικύρωση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας (όπως και των υπόλοιπων κρατών-μελών). Θα “κλειδώνουν” τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, αλλά και θα αποτυπώνουν τις νέες εκτιμήσεις για το 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια