Οικονομία

Ρέγκλινγκ: 200 δισ. κόστισε στην Ελλάδα το 2015

Αιχμές για την εποχή Βαρουφάκη από τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται στα 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει σε άρθρο του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου σήμερα Δευτέρα, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», προσθέτει, σημειώνοντας πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «μεταρρυθμιστές», που τον έχουν διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε μια έμμεση αιχμή δε για την εποχή Βαρουφάκη, ο διευθυντής του ESM αναφέρει πως, μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς Έλληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.

Χρόνια προβλήματα

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρεται, πάντως, και στην εποχή πριν τα μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Σημειώνει πως από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ, ενώ το κόστος εργασίας ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων ήταν η μείωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η κρίση ήρθε στην επιφάνεια το 2009, με την αποκάλυψη του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος, που ουσιαστικά απέκλεισε την Ελλάδα από τις αγορές.

«Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης λανθασμένων πολιτικών που εφαρμοζόταν επί πολλά χρόνια», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ, «ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα».

Εκφράζει πάντως τη λύπη του που οι θυσίες των Ελλήνων - που συχνά επιβάρυναν «τους πιο ευάλωτους» - δεν αναγνωρίζονταν πάντα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

“Απαράμιλλη” στήριξη

Συνολικά, πάντως, ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

Η βοήθεια δεν ήρθε μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και από ιδιώτες που “κούρεψαν” το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, όπως υπενθυμίζει.

«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στη μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», κλείνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σχόλια