“Το brain drain εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα”

Οικονομία
“Το brain drain εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεση των περισσότερων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης να μην επιστρέψουν στη χώρα καταγράφουν οι “Financial Times” σε ρεπορτάζ τους με τίτλο “Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση”.

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δε βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών.

«Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους Ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις», αναφέρει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μανόλης Πρατσινάκης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, για τους Έλληνες που ανήκαν στη μεσαία τάξη, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ήταν ένας τρόπος επαγγελματικής ανέλιξης. Αυτό όμως άλλαξε στις αρχές του 2000 με την οικονομική ανάπτυξη.

Αν και από το 2013, που θεωρείται η χρονιά με τη μεγαλύτερη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, η τάση έχει μειωθεί, είναι μικρός ο αριθμός αυτών που έχουν επιστρέψει. «Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν την επιστροφή τους με καλύτερους όρους», λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Την κατάσταση επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους “FT”, και η ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News