Τα μνημόνια φεύγουν αλλά.. φοροθύελλα “σαρώνει” τα νοικοκυριά

Οικονομία
Τα μνημόνια φεύγουν αλλά.. φοροθύελλα “σαρώνει” τα νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με μια ακόμα φορολογική θύελλα θα βρεθούν οι ήδη γονατισμένοι οικονομικά Έλληνες φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα. Η φοροκαταιγίδα θα ξεκινήσει με τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, που θα έρθει τον επόμενο μήνα να τα σαρώσει όλα. Θα συνεχιστεί με τις ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης στις αρχές του 2019 και τις δύο νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για να κορυφωθεί με το “μαχαίρι” που θα “μπει” στο αφορολόγητο όριο τον Ιανουάριο του 2020.

Το νέο κύμα φόρων που θα χτυπήσει τους φορολογουμένους απλώνεται με τα παρακάτω τέσσερα μέτωπα...

Μέχρι τα μέσα Σεπτέμβριου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, θα έρθει ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τις προσαρμογές που έγιναν στα δύο κλιμάκια του βασικού φόρου, ενώ για τον συμπληρωματικό φόρο θα ληφθεί υπόψη νέο αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ. Σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς θα γράφει έξτρα φόρο που υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ. Το “μάρμαρο” των νέων αντικειμενικών αξιών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία. Στην περίπτωση δε που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε η φετινή “λυπητερή” του ΕΝΦΙΑ θα είναι αρκετά βαριά. Ο φόρος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την ακίνητη περιουσία τους θα αλλάξει δύο ακόμη φορές: μία το 2019 και μία το 2020, λόγω των δύο ακόμη αναπροσαρμογών που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Την Πρωτοχρονιά του 2019, ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλους τους φόρους και τα τέλη που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Έτσι, προκαλείται ντόμινο επιβαρύνσεων. Αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Σε λιγότερο από πέντε μήνες, οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα αυξηθούν έως και 50%.

Το φορολογικό τοπίο των μεταβιβάσεων θα αλλάξει και το 2019 και το 2020 μετά τις αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί στις αντικειμενικές αξίες.

Αντικειμενικές αξίες

Οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων θα συνοδευτούν με δύο ακόμη αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις τιμές της αγοράς. Ως απώτερο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης ορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ οι απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν σε δύο δόσεις: μία το 2019 και μία άλλη το 2020. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια στις οποίες οι τιμές ζώνης διατηρήθηκαν και μετά την πρόσφατη τροποποίηση στο επίπεδο των 550-700 ευρώ.

Συγκεκριμένα επίκεινται αλλαγές: α) στους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι πέραν της οριζόντιας αλλαγής που έγινε το 2016 ουσιαστικά παραμένουν σε εξωπραγματικά επίπεδα για περισσότερα από 10 χρόνια, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στους εμπορικούς δρόμους και β) στους συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι επίσης αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής παλαιότητας σε ένα ακίνητο 50 ετών με ένα ακίνητο 26 ετών.

Αφορολόγητο όριο

Το τελειωτικό χτύπημα για τους φορολογουμένους θα έρθει τον Ιανουάριο του 2020. Το αφορολόγητο αναμένεται να μειωθεί κατά 3.000 ευρώ και από τα 8.636 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για έναν φορολογούμενο χωρίς παιδιά θα προσγειωθεί απότομα στα 5.682 ευρώ. Το “κούρεμα” στο αφορολόγητο όριο θα φέρει έξτρα φόρο έως 650 ευρώ σε νοικοκυριά με πενιχρά εισοδήματα, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500-600 ευρώ τον μήνα. Ο έξτρα φόρος για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 8.000-10.000 ευρώ κυμαίνεται από 350 έως 470 ευρώ. Υπολογίζεται ότι, με τη μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματά τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη οργή και την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων, που πλέον όπως λένε μόνο πληρώνουν, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων Νομού Ηρακλείου-δικηγόρο Κώστα Αράπογλου, εκφράζοντας την αγανάκτηση του κλάδου, να αναφέρει πως «το κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι με την τακτική αυτή αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν να πληρώνουν τους φόρους. Θα πρέπει επιτέλους να μειωθούν οι φόροι στα ακίνητα, ώστε να αναθερμανθούν οι αγοραπωλησίες και η οικοδομική δραστηριότητα, που είναι τελικά οι παράγοντες εκείνοι που θα βοηθούσαν την εθνική οικονομία».

Πρόστιμα και κατασχετήρια

«Δύσκολοι οι επόμενοι 5 μήνες»

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας το σαρωτικό, φορολογικό κύμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, τονίζει ότι «το επόμενο πεντάμηνο θα είναι αρκετά δύσκολο για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς θα πρέπει να πληρώσει όλη τη φορολογία και των ακινήτων και του εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος του χρόνου. Η μη καταβολή των υποχρεώσεων αυτών ενδέχεται να επιφέρει κυρώσεις, καθώς μπορεί να δεσμευτούν λογαριασμοί και να έχουμε και κατασχετήρια. Η μόνη διευκόλυνση που υπάρχει για κάποιον που δεν μπορεί να καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ ή τον φόρο εισοδήματος είναι η δυνατότητα καταβολής του ποσού σε 12 δόσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News