Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Οικονομία
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους φορολογούμενους έως τις 30 Ιουλίου και ειδικά για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές έως τις 30 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Τη σχετική απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας. Σημειώνεται ότι η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου παραμένει η 31η Ιουλίου, ενώ ειδικά για τους πληγέντες μεταφέρεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ανακούφιση των πληγέντων. Όπως προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το υπουργείο θα ανακοινώσει παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, λοιπών παρακρατούμενων φόρων, σε πρώτη φάση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, θα ανακοινωθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μέτρα από τις τράπεζες

Τη βαθύτατη λύπη αλλά και τη συμπαράστασή τους προς όλους τους πληγέντες εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της ανατολικής και δυτικής Αττικής, κυρίως, δε, στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζουν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες-μέλη, σε ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν έμπρακτα τους πληγέντες (οι πληγείσες περιοχές και το είδος των περιουσιακών και μη ζημιών θα καθοριστούν επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές), προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφισή τους.

Ειδικότερα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, οι τράπεζες αποφάσισαν:

* Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

* Την αναστολή πληρωμής δόσεων για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.) για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

* Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες αποφάσισαν:

- Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

- Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία “Τειρεσίας” των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τέλος, η ΕΕΤ θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την εκ μέρους των μελών της περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κατ’ ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων.

Καταγραφή και αποζημιώσεις: Ζητούν διευκολύνσεις από ασφαλιστικές

Εντωμεταξύ, να διευκολύνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τους ασφαλισμένους τους στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών, και στη συνέχεια στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, ζήτησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με εγκύκλιό της προς τα μέλη της, σημειώνοντας ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και καλούνται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί».

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΕΑΕΕ προς τις εταιρείες-μέλη της, «κύριο μέλημα όλων αυτή τη στιγμή είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν πληγεί.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας, ενημερωθήκαμε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για τα εξής είδη: γάζες, fucidin, betadin, πάνες για μωρά, μωρομάντιλα, φρυγανιές, μπισκότα και παξιμάδια.

Η ΕΑΕΕ προχωρά άμεσα στην αγορά και αποστολή αυτών των ειδών στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τη φροντίδα των πληγέντων. Καλούμε και όσες εταιρείες επιθυμούν να συνδράμουν, να αποστείλουν για συντόμευση της διαδικασίας απευθείας αυτά τα είδη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μετά την παροχή άμεσης βοήθειας, που είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, θα έρθει η ώρα της αποκατάστασης των ζημιών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και καλούνται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Καλούμε το σύνολο των μελών μας για ακόμα μία φορά να ενεργήσει με ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στους πληγέντες ασφαλισμένους μας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης, ώστε να ανακουφίσουμε στον βαθμό που μας αναλογεί τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τα θλιβερά αυτά γεγονότα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News