default-image

Βαρύς ο «λογαριασμός» που έρχεται - Τι θα πληρώσουμε

Οικονομία
Βαρύς ο «λογαριασμός» που έρχεται - Τι θα πληρώσουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήτημα ημερών είναι να ξεκινήσει, εν μέσω καύσωνα, ο... χειμώνας για εκατομμύρια φορολογούμενους. Μετά από ένα μορατόριουμ αρκετών μηνών, όπου πολλοί φορολογούμενοι δεν είχαν κάποια φορολογική υποχρέωση, τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι πληρωμές, οι οποίες θα είναι πολλές και συνεχείς.

Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση ρυθμίσεων για παλαιότερες φορολογικές οφειλές, όπως είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων ή η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή ακόμη και οι πληρωμές για τη ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων με την οποία βεβαιώθηκαν σημαντικά ποσά.

Ο βαρύς λογαριασμός σύμφωνα με το capital περιλαμβάνει:

* Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή μερικές ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων (26 Ιουλίου), η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Τον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,6 εκατ. φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με μέσο φόρο ο καθένας ύψους περίπου 1.200 ευρώ.

* Τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο και περίπου 200.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο, ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου αλλά υπάρχουν σκέψεις πολιτικο-εκλογικής προέλευσης για έκδοσή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά την κυβερνητική φιέστα για “το τέλος των μνημονίων” και τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου και σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

* Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να φορτωθούν στο ΤAXISnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας. Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι Ι.Χ. μέσω των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News