default-image

Γερμανικό μπλόκο στη δόση των 15 δισ. ευρώ

Οικονομία
Γερμανικό μπλόκο στη δόση των 15 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικά ψήφισε η Γερμανία στη σύνοδο των διοικητών του ESM στο θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Έτσι μπλόκαρε - προσωρινά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Θεσμών - την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου του ESM, όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των Θεσμών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησαν και έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή. Επίσης, όπως επισήμαναν οι Θεσμοί, πρόκειται για μια προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους.

Στη χθεσινή Σύνοδο του ESM (που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Eurogroup), ψήφισαν 18 κράτη υπέρ της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και ένα κράτος - η Γερμανία - κατά.

Όπως αναφέρθηκε, αυτό θα έχει ως συνέπεια σήμερα, στη νέα σύνοδο του ESM που θα γίνει σε επίπεδο EWG, με στόχο την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, η Γερμανία και πάλι να ψηφίσει αρνητικά, και έτσι η δόση να μην μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι να αρθεί το “βέτο” της Γερμανίας.

Αντί λοιπόν για εκταμίευση δόσης γύρω στις 15 Ιουλίου (που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός), δηλαδή σήμερα, πλέον σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε να καθησυχάσει ότι σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα καταστεί εφικτή πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι τα 28 εκατομμύρια ευρώ υστέρησης που προκαλεί η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα δε διαταράσσουν με τίποτα τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, καθώς, όπως υπογράμμισε, κάθε χρονιά η Ελλάδα καταγράφει ούτως ή άλλως υπεραπόδοση.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τη δόση των 15 δισ. ευρώ, είπε ότι επικυρώθηκε από 18 χώρες και πως η εκταμίευσή της θα γίνει όταν ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Όπως είπε, εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου. Ανέφερε ακόμη ότι κάπου στα μέσα Αυγούστου ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποπτεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News