Οικονομία

Ο ρόλος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή

Το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, την ώρα που τα οικονομικά δεδομένα της χώρας αλλάζουν. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα από το συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος με θέμα οι “Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή”.

Ευκαιρία για τη χώρα χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως ένα καινούργιο οικοσύστημα τον προνομιακό χώρο που δημιουργείται στις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων και την εκμετάλλευση αναπτυξιακών πόρων.

Στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία στάθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος.

Ο κ. Μητράκος επισήμανε τα σοβαρά επιτεύγματα που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή, έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας (εξαγωγές-τουρισμός).

«Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο», ανάφερε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, μίλησε για την απεξάρτηση από τον ΕLΑ, που ανέρχεται σήμερα σε 7 δισ. ευρώ, και στην αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls.

Όσον αφορά στις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Μητράκος σημείωσε πως το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Προκλήσεις

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές τράπεζες αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Όπως τόνισε ο κ. Μυρτάκης, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο βρίσκει τα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα να υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει: α) Την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων τεσσάρων Συνεταιριστικών Τραπεζών, που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου. β) Την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου που εξυπηρετεί το διπλό στόχο ανάπτυξης και εξυγίανσης. γ) Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδιοργάνωση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου. δ) Την αναβάθμιση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, κοινών συστημάτων, κανονιστικής συμμόρφωσης και κοινών υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Μυρτάκης, υπηρετούν τον στόχο της απελευθέρωσης πόρων, ώστε αυτοί να διοχετευτούν στη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας με αξιοποίηση και των πόρων ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών φορέων.

«Πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Hervé Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ένα σημαντικό τετράπτυχο, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, καθορίζει τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα:

- Η εξέλιξη της τεχνολογίας που περιλαμβάνει την επέκταση στην ψηφιακή εποχή.
- Ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων τραπεζών και των πελατών τους, που καθορίζεται από τις ανάγκες των τελευταίων.
- Οι βασικοί κανονισμοί που λειτουργούν με την προοπτική προστασίας του πελάτη, όπως η MIFID και η DSP2.
- Οι υπηρεσίες Fintechs, που συχνά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και με τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν, να τις υιοθετήσουν και να τις εκμεταλλευτούν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Θανάσης Μπούρας, βουλευτής από τον τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ., και ο κ. Μιχάλης Τζελέπης, βουλευτής από το ΚΙΝ.ΑΛ.

To συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, στο οποίο μετείχαν, εκτός του κ. Μυρτάκη, οι κ.κ. Μιχάλης Μαρακάκης, Α’ αντιπρόεδρος ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Αναστάσιος Λάππας, Β’ αντιπρόεδρος ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Ζωνίδης, γραμματέας ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Γεώργιος Μπούκης, ταμίας ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια