Οικονομία

Πληρώνεται τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Δικαιούστε έκπτωση

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισπραξιμότητα, η οποία θα πάει καλά, οπότε δε θα χρειαστεί να πειράξουμε τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές».

Με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, απάντησε στην ερώτηση αν η Επιχείρηση εξετάζει περικοπή ή κατάργηση της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια, που ισχύει σήμερα για τους συνεπείς πελάτες.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που συνεδρίασε τη Δευτέρα για να εγκρίνει την απόσχιση των ελληνικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Επιχείρησης για τη φετινή χρονιά. Στοίχημα στο οποίο θα δοθεί μεγάλη έμφαση με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco, που προσελήφθη πρόσφατα, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η επιτυχία στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιτρέψει τη διατήρηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες», τονίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές, που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση απαιτήσεων, την εκχώρησή τους ή τη θέση τους ως ενέχυρο για δανεισμό. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσο καλύτερα οργανωμένος είναι ο μηχανισμός συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο καλύτεροι θα είναι και οι όροι του δανεισμού.

Η επιτυχία στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιτρέψει τη διατήρηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες», τονίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές, που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση απαιτήσεων, την εκχώρησή τους ή τη θέση τους ως ενέχυρο για δανεισμό

Δείγμα γραφής για την αλλαγή στάση της ΔΕΗ έναντι των οφειλετών δόθηκε πρόσφατα με τον χειρισμό των χρεών από τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, όπου επιστρατεύτηκε ακόμη και η διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν τα χρέη.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί, επίσης, το θέμα των λεγόμενων τελικών πελατών, δηλαδή καταναλωτών που είτε έχουν διακόψει δραστηριότητα έτους είτε συνεχίζουν με διαφορετικό ΑΦΜ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή χρεών. Πρόκειται για περίπου 600.000 πελάτες, το χρέος των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η τροφοδοσία τους ακόμη και με τον νέο ΑΦΜ, εφόσον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Η ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητη τη διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού για τη μεταβατική περίοδο, έως ότου η τεχνολογία επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

Για τον λόγο αυτό διεκδικεί την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθεσιμότητα ισχύος που παρέχουν στο σύστημα, ενώ παράλληλα θέτει σε εφαρμογή μηχανισμό αντιστάθμισης του κινδύνου από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις στο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής.

Σχόλια