default-image

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής  

Οικονομία
Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν «δώρο» παρομοιάζεται η αναστολή ΦΠΑ 24% στα νησιά υποδοχής, με την οποία επιστρέφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες όπου και βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πρόταση του κ. Τσίπρα η οποία έγινε αποδεκτή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

«Νομίζω ότι ήταν μια δίκαιη κίνηση που έγινε πράξη και μια εξέλιξη εξαιρετικά καλή» σχολίασε.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για πόσο καιρό θα ισχύσει η αναστολή του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, - και απ' ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ - δεν θα υπάρξει άνοδος στο ΦΠΑ στα νησιά».

Ενημέρωσε την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Μέρκελ: Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και τα νησιά του Αιγαίου

Στη δική της συνέντευξη Τύπου, η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε: «Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου», διευκρινίζοντας πως αυτό θα συμβαίνει μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας. Η ίδια σημείωσε, ακόμη, ότι η Γερμανία θα αποδεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει τις υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ελλάδα και την Ισπανία, με σκοπό να εγγυηθεί την οικογενειακή ενότητα.

Η Α. Μέρκελ είπε ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στο νομικό κομμάτι της.

Οι κίνδυνοι που αποφύγαμε

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι στη σύνοδο Κορυφής με τη λύση που δόθηκε -παρότι σημείωσε ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή - αποφύγαμε «μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας» και αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν:

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

Ένας ακόμη κίνδυνος που επίσης αποφεύχθηκε, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό - για όσους το εισηγούνται - να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Αφού ανέφερε ποιοι κίνδυνοι αποφεύχθηκαν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μεταξύ άλλων:

-Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

-Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

"Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές» αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ιταλίας.

Σχολίασε ότι "αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28". Τόνισε ότι "η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική".

«Σβήνει και η τελευταία φωτιά της ευρωζώνης»

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη "μεγάλη επιτυχία" της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ' το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.

«Αν συνεχίσει η ΝΔ να τζογάρει στο μαύρο χρώμα, θα τα χάσει όλα»

Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια. «Αν και δεν έχω σχετική εμπειρία, μου θυμίζει το τζογαδόρο που τζογάρει διαρκώς με εμμονή ξανά και ξανά για να ρεφάρει και γα χάνει όλα Και μάλιστα ποντάρει στο ίδιο χρώμα, το μαύρο.  Αν συνεχίσει να τζογάρει ξανά και ξανά στο μαύρο η ΝΔ θα τα χάσει όλα στο τέλος» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για ΠΓΔΜ-Αλβανία

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία - μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ - "αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας".

Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ'ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ "μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση".

Πρόσκληση στην Ελλάδα για την «Διαδικασία του Βερολίνου»

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη "Διαδικασία του Βερολίνου" και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ακόμη, είπε ότι στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο υπέγραψε Συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το 2020.

Η ΝΔ χαιρετίζει την αναστολή ΦΠΑ στα νησιά

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε με θέρμη την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για την χώρα» υπογραμμίζει η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση « χαιρετίζει την αναστολή της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα» υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι κάτι «που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση».

Για να καταλήξει η ΝΔ: «Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News