default-image

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Οικονομία
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρατείνεται τελικά η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 26 Ιουλίου από τις 30 Ιουνίου που είχε αρχικά οριστεί.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα θα είναι πέντε αντί για έξι. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου είχε υποβληθεί το 43% των δηλώσεων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 2.740.199 δηλώσεις.

Τα πρώτα στοιχεία

Από την επεξεργασία των δηλώσεων αυτών προκύπτει ότι:

• Ένας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 792 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 972.804 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 770,26 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.

• Το 51,18% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 2.740.100 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 1.402.499 είναι μηδενικές.

• Για το 13,32% των φορολογουμένων ή 364.896 φορολογούμενους προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όσο φτάνει τα 319 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 116,6 εκατ. ευρώ.

Απειλή προστίμου

Εντωμεταξύ, με τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς στην ηλεκτρονική πληροφόρηση που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται να μην έχουν δαπανήσει ούτε ευρώ με πλαστικό χρήμα, αν και όφειλαν, αλλά στη φορολογική τους δήλωση ανέγραψαν σχετικές δαπάνες προκειμένου να μη χάσουν το αφορολόγητο όριο.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για φορολογούμενους που είχαν περιορισμένα εισοδήματα ή αγρότες, οι οποίοι έπρεπε, προκειμένου να λάβουν το αφορολόγητο όριο, να έχουν δαπανήσει ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα κρατήσουν σκληρή στάση και θα εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου για όσους δεν έπιασαν το απαιτούμενο ελάχιστο όριο της δαπάνης με κάρτες και θα ξεκινήσουν ελέγχους ή θα δώσουν σιωπηρώς “ασυλία” σε όσους, αν και ήταν υποχρεωμένοι, δεν πλήρωναν με πλαστικό χρήμα.

Τι λέει ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική νομοθεσία προβλέπει πως από τα εισοδήματα του 2017 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο, να έχουν δαπανήσει ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα, όπως είναι οι κάρτες και οι πιστώσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το ελάχιστο απαιτούμενο όριο δαπάνης με κάρτα είναι 10%, για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ελάχιστο απαιτούμενο όριο δαπάνης με κάρτα είναι 15% και για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 και άνω το ποσοστό είναι 20%.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει, προκειμένου να λάβει το σύνολο της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 1.000 ευρώ. Αν δεν το έχει πραγματοποιήσει αυτό, τότε για το ποσό της δαπάνης με κάρτα που του λείπει του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%. Στην προκειμένη περίπτωση, αν δεν έχει δαπάνες με κάρτα, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 220 ευρώ.

Για να χάσουν το αφορολόγητο

Δήλωσαν ηλεκτρονικές αγορές που δεν έκαναν

Το ΥΠ.ΟΙΚ. έλαβε από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις δαπάνες με κάρτες όλων των φορολογούμενων και ανάρτησε τις σχετικές πληροφορίες στη φορολογική δήλωση. Η ευθύνη όμως για τη συμπλήρωση του ποσού της δαπάνης με κάρτα πέρασε στους ίδιους τους φορολογούμενους, αφού ο σχετικός κωδικός (049-050) δεν προσυμπληρώθηκε από τη φορολογική διοίκηση, αλλά έμεινε ανοικτός.

Ωστόσο, από την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι πολλοί μισθωτοί και αγρότες που δεν είχαν δαπάνες με κάρτα δήλωσαν ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών, για να μην πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι, εφόσον δεν προκύπτει η δαπάνη με κάρτα από την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει λάβει αυτόματα το ΥΠ.ΟΙΚ. από τις τράπεζες, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με παραστατικά (π.χ. αποδεικτικό κίνησης κάρτας) ο ίδιος ο φορολογούμενος, εφόσον του ζητηθεί κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News