Δουλειά σε 15.000 ανέργους για να ανακοπεί το brain drain

Οικονομία
Δουλειά σε 15.000 ανέργους για να ανακοπεί το brain drain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα απασχόλησης συνολικά 15.000 νέων ανέργων ηλικίας από 18 έως 29 ετών.

Η αρχή θα γίνει με 10.000 νέους ανέργους και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε άλλους 5.000, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, του ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η ανάσχεση του brain drain και η παροχή κινήτρων, ώστε οι νέοι, κυρίως οι πτυχιούχοι, να ενταχθούν στην ελληνική αγορά εργασίας. Βάσει του σχεδιασμού, οι 6.000 θέσεις θα αφορούν ανέργους έως 29 ετών, πτυχιούχους Ανωτάτων Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις θα αφορούν νέους μη πτυχιούχους.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει εδώ και καιρό εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και προβλέπει επιδότηση έως και 500 ευρώ τον μήνα για απασχόληση τουλάχιστον 15 μηνών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ορίζει το ποσό επιχορήγησης των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν τους ανέργους, στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας.

Στην πράξη, ο εργοδότης θα καλύπτεται από την επιχορήγηση για το 50% μισθών έως και 800 ευρώ μικτά, για τους νέους έως 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ), και έως 1.000 ευρώ μικτά για τους νέους άνω των 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

• Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

• Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

• Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να καλυφθούν και οι 10.000 θέσεις, ενώ μόλις αυτό συμβεί θα προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος που θα αφορά 5.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-29 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν ο εργοδότης προσλάβει μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους ΚΕΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News