Ξεκίνησε η πληρωμή της Β’ δόσης για το επίδομα παιδιού

Οικονομία
Ξεκίνησε η πληρωμή της Β’ δόσης για το επίδομα παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Τρίτη, 26 Ιουνίου, πιστώνεται η Β' δόση του επιδόματος παιδιού 2018 στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι υπέβαλαν φέτος αίτηση Α21 και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Με την ίδια πληρωμή θα καταβληθούν και αναδρομικά ποσά επιδομάτων από εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η Β' δόση είναι διμηνιαία και αφορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε 533.729 οικογένειες δικαιούχων που υπέβαλαν φέτος αιτήσεις Α21 στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, με όλες τις τυχόν αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους και μετά τους απαραίτητους συμψηφισμούς με την Α' δόση, που πληρώθηκε πριν από το Πάσχα.

Επίσης, πληρώνονται και 13.117 οικογένειες δικαιούχων, στις οποίες οφείλονταν αναδρομικά παλαιότερων ετών. Συνολικά, η δαπάνη φτάνει στα 139,8 εκατ. ευρώ. Για τις νέες αιτήσεις του 2018 καταβάλλεται ποσό 131,54 εκατ. ευρώ, ενώ για τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ποσό 8,27 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, «η αύξηση του πλήθους των δικαιούχων είναι ήδη εμφανής από το πρώτο 20ήμερο λειτουργίας τής νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής της αίτησης Α21. Στα τέλη Ιουλίου, όταν θα καταβάλλεται η Γ' δόση 2018 και θα έχει εξοφληθεί πλήρως το πρώτο εξάμηνο, εκτιμάται πως θα ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο σε πλήθος δικαιούχων».

Αυξητικά κινείται και το ύψος του συνολικού κονδυλίου. Πέρυσι, το πρώτο εξάμηνο είχαν πληρωθεί σε οικογενειακά επιδόματα 291 εκατ. ευρώ σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Φέτος, έχουν πληρωθεί με την Α' και Β' δόση πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δαπάνη αναμένεται να κυμανθεί στα 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις, θα επαναλειτουργήσει από αύριο, Τρίτη, για όλους τους δυνητικούς δικαιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση. Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου θα καταβληθεί η Γ' δόση 2018, η οποία θα αφορά τον Μάιο και τον Ιούνιο, στους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 έως τις 20 Ιουλίου. Ακολούθως, θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, και οι επόμενες διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα μπορούν να ενημερωθούν για το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους μέσω της πλατφόρμας υποβολής τής αίτησης Α21, με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet.

Πάντως, η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος παιδιού για το 2018 έχει ξεκινήσει ήδη από ορισμένες τράπεζες και θα ολοκληρωθεί σταδιακά αύριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News