Κρίσιμη η συνεδρίαση του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους

Οικονομία
Κρίσιμη η συνεδρίαση του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βασικούς στόχους την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τον καθορισμό των βημάτων για τη μεταμνημονιακή εποχή εισέρχεται η Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η Αθήνα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Το προσχέδιο της απόφασης

Στο προσχέδιο απόφασης που συμφωνήθηκε στο Euroworking Group σημειώνεται, μεταξύ άλλων,  ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060.

Πηγή: cnn.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News