Αυτό είναι το νέο... μεταμνημόνιο μέχρι το 2022 - Τι προβλέπει

Οικονομία
Αυτό είναι το νέο... μεταμνημόνιο μέχρι το 2022 - Τι προβλέπει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεταμνημονιακή εποπτεία -Οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το 2022.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια στις 20 Αυγούστου, ωστόσο η άλλη πλευρά έχει έτοιμο το κείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα κληθεί η Ελλάδα να υπογράψει και να ακολουθήσει.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο-δέσμευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και έως το 2022 είναι η συνεχής εποπτεία και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση από την τρόικα για την τήρηση των όρων για μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα η εκθέσεις των δανειστών θα γίνονται ανά τρίμηνο για την πορεία των συμφωνηθέντων αναμένεται να παίξουν και σημαντικό ρόλο στην αντίδραση των αγορών. Το κείμενο της εποπτείας της Ελλάδας το παρουσιάζει η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής».

Αν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας είναι αρνητική, οι αγορές αναμένεται να αντιδρούν δυσκολεύοντας την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση.

Αν η έκθεση είναι θετική, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. «Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», λέει ειδικότερα το κείμενο.

Tα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Τα βασικά σημεία στα οποία θα δεσμεύεται η Ελλαδα

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο ετήσιος προϋπολογισμός θα πρέπει να πετύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020.

Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση

Να μπει τέλος στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019.

2. Κοινωνική πρόνοια

Εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.

Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία με άνοιγμα κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

Νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επίσπευση στα Κόκκινα δάνεια.

Η χώρα πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών έγγραφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. «Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων

Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού

Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021.

Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

Η εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

5. Ιδιωτικοποιήσεις

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο HCAP) και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019)», αναφέρεται στο έγγραφο. Την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

6. Δημόσια διοίκηση

Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών.

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News