Έτσι μειώνονται τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας

Οικονομία
Έτσι μειώνονται τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 21,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α’ τρίμηνο φέτος. Μειώθηκε μεν κατά 2,1 μονάδες από το 23,3% του α’ τριμήνου 2017, αλλά παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2017.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Στέλιο Βοργιά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος μας έδωσε τη γενικότερη εκτίμησή του, καυτηριάζοντας έμμεσα τα ποσοστά. Όσον αφορά στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, είπε χαρακτηριστικά: «Τα στατιστικά της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν δείξει στο παρελθόν πως τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη είναι ουσιαστικά κριτήρια που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Προϋποθέτει ότι κάποιος απασχολείται ακόμη και με ημιαπασχόληση δύο ωρών, που εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Από ’κει και πέρα, η κάθε μείωση της ανεργίας είναι εις βάρος της απασχόλησης, γιατί αυτή τη στιγμή 1 στους 3 εργαζόμενους ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και αυτό έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μιλάμε για μια καινούργια γενιά, που ενώ θεωρείται εργαζόμενος, οι αποδοχές που λαμβάνει είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες. Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την απασχόληση, αλλά και για την εθνική οικονομία».

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.001.191 άτομα, με την πλειονότητα αυτών (68,4% ή 684.815 άτομα) να είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι να αναζητούν εργασία για ένα έτος ή περισσότερο.

Η πλειονότητα των ανέργων (68,4%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 92,1% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση.

Σχολιάζοντας τη μακροχρόνια ανεργία, ο κ. Βοργιάς δήλωσε: «Η κρίση υφίσταται. Υπάρχουν κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως οι υπερήλικες ή εκείνοι που είναι κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης, που δύσκολα κανείς βρίσκει εργασία, και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε από το γεγονός πως οι εργοδότες προτιμούν τους νέους που δεν έχουν υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν εργασία. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως βρίσκουν διέξοδο στη “μαύρη” εργασία».

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις ομάδες 15-19 ετών (55,2%) και 20-24 ετών (43%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25-29 ετών (31,1%), 30-44 ετών (20,4%), 45-64 ετών (17,1%) και 65 ετών και άνω (10,2%).

Σχολιάζοντας την ανεργία των νέων ανθρώπων, ο πρόεδρος του ΕΚΗ είπε: «Ένας σχεδόν στους δύο νέους αυτή τη στιγμή είναι άνεργος. Πραγματικά, δείχνει το άδικο, το ρατσιστικό και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο που πέρασε όσον αφορά στη χαμηλή αμοιβή που λαμβάνουν εκείνοι που είναι κάτω από 25 ετών. Εμείς αντιδρούσαμε πως οι χαμηλές αμοιβές δε θα αποτελέσουν κίνητρο να εργαστούν οι νέοι και όντως μετά από 4 χρόνια αποδεικνύεται πως αυτό που λέγαμε είναι πραγματικότητα. Δηλαδή, όχι μόνο η ανεργία στους νέους μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε, και είναι μία από τις ευάλωτες ομάδες που επλήγη. Επίσης, πολλοί νέοι δε βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν ή που οι γονείς τους επένδυσαν».

Στους πολίτες με ελληνική υπηκοότητα το ποσοστό ανεργίας είναι 20,5% και σε εκείνους με ξένη είναι 31,8%.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.723.760 άτομα, με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 1,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2017 και να μειώνεται κατά 0,3%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2017. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (65,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,7%).

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,6%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,1%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κ. Βοργιάς κατέληξε αμφισβητώντας το μικρό ποσοστό που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στη μερική απασχόληση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αμφισβητώ απόλυτα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται η πραγματική μερική απασχόληση. Τα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διαψεύδονται από την “ΕΡΓΑΝΗ”, που είχε βγάλει τα αποτελέσματα ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης φτάνουν στο 50% των θέσεων εργασίας. Είναι μια πιο πραγματική εικόνα. Θεωρούμε πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Επίσης, πρέπει να πούμε πως πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνονται ως εργαζόμενοι δύο και τρεις ώρες, αλλά δουλεύουν 8 και 10 ώρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News