Οικονομία

Με 154 ψήφους «πέρασε» το πολυνομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία με τις 154 ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επί 298 παρόντων και 144 κατά σύσσωμης της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε επί της αρχής χθες το πολυνομοσχέδιο “Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022”.

Με το πολυνομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, ενώ δύο ήταν απόντες.
Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται επίσης πως στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ υπήρξε “διαρροή” από πλευράς των ΑΝ.ΕΛ., καθώς δεν ψήφισε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.

Όμως το “154” διατηρήθηκε, αφού την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Η ψηφοφορία, εν μέσω υψηλών τόνων, έπρεπε να γίνει μέχρι χθες το μεσημέρι, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να πάρει ΦΕΚ μέχρι τις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα κριθεί και το ζήτημα του χρέους.

Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, η οποία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Τάσο Κουράκη, σημειώθηκε εξαιτίας λαθών στο πρόσφατα εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα. Το λάθος είχε ως αποτέλεσμα περίπου 20 βουλευτές να επιστρέψουν στην αίθουσα για να ψηφίσουν ξανά ένας-ένας με τον κλασικό τρόπο.

Η εικόνα μπάχαλου συνεχίστηκε μετά το τέλος της ψηφοφορίας, καθώς, ενώ αυτή είχε ολοκληρωθεί, το ηλεκτρονικό σύστημα ξεκίνησε να προβάλει πολύ γρήγορα ένα-ένα τα 120 άρθρα, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το ακριβές αποτέλεσμα. Επί του νομοσχεδίου έγινε ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και σε άρθρα, κατόπιν αιτήματος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ και Χ.Α.

Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα “ξίφη” τους, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Την ίδια ώρα, συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνταν σε όλη τη χώρα.

Κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο

Στους δρόμους για μια ακόμη φορά κατέβηκαν χθες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σε Ηράκλειο και Χανιά, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, που διαμαρτυρήθηκαν θέλοντας να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Στο Ηράκλειο, κινητοποίηση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ έλαβε χώρα στην πλατεία Λιονταριών στις 7 το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Νέων Καταστημάτων στα Χανιά. Στον χώρο των κινητοποιήσεων και οι αγρότες των Χανίων, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων να καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Τα σωματεία των εργαζομένων στους χώρους της δημόσιας υγείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ., ενώ σε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, και συμμετοχή στα συλλαλητήρια προχώρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12:30 χθες το μεσημέρι, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους «στην ψήφιση και των νέων αντιλαϊκών μέτρων της 4ης αξιολόγησης», πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, ύστερα από κάλεσμα που απηύθυνε η “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου”.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” συμμετείχε στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 12 χθες το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12:30 χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια