Οικονομία

Σηκώνουν χειρόφρενο λόγω της ακριβής βενζίνης

Χειρόφρενο σηκώνουν στα οχήματά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, θέτοντάς τα σε ακινησία λόγω της ακριβής βενζίνης. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με τα οποία οι καταναλωτές περιορίζουν τόσο τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητά τους όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια τους, είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με αυτά, η συνολική κατανάλωση διαμορφώθηκε πέρυσι σε 7.186.497 μετρικούς τόνους, έναντι 7.272.582 μετρικών τόνων το 2016.

Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης σούπερ, πτώση στην κατανάλωση αμόλυβδης βενζίνης κατά 3,5% και πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,3%.

Στον αντίποδα, σημειώθηκε αύξηση στις ακόλουθες κατηγορίες πετρελαιοειδών: βενζίνη σούπερ αμόλυβδη 98/100 (5,6%), υγραέριο (1,7%) και πετρέλαιο κίνησης (0,1%). Η κατανάλωση των κατηγοριών μαζούτ χαμηλού θείου και μαζούτ υψηλού θείου ανήλθε αντίστοιχα σε 371.730 και 155.168 μετρικούς τόνους.

Οι περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία και ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη κατανάλωση παρατηρείται στις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου.

Σχόλια