Οικονομία

Με 15 προαπαιτούμενα... η έξοδος από τα μνημόνια

Όσοι πίστεψαν ότι η “φάμπρικα” των προαπαιτούμενων τέλειωσε με το τέλος των μνημονίων... κακώς το πίστεψαν!

Η “ενισχυμένη εποπτεία” της πρώτης μεταμνημονιακής εποχής περιλαμβάνει ουκ ολίγα προαπαιτούμενα, παλιά και νέα - 15 για να είμαστε ακριβείς, αλλά... ευρέως φάσματος.

Τα προαπαιτούμενα, όπως αναφέρει το capital.gr, περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες που πλέον μεταφέρεται για “μετά” το μνημόνιο, με προφανείς επιπτώσεις για την αγορά και τη ρευστότητα. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται, επίσης, η ολοκλήρωση της στελέχωσης του Δημοσίου (που επίσης αναβάλλεται για μετά), νέες παρεμβάσεις στα επιδόματα, αλλά και κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στις τράπεζες με την πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ, στην αγορά ενέργειας, στις ΔΕΚΟ και στα κρατικά ακίνητα:

1. Ολοκλήρωση στελέχωσης και χρηματοδότηση της ΑΑΔΕ.
2. Πλήρης ενσωμάτωση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.
3. Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, στέγασης και μεταφορικών.
4. Πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και διασφάλιση ότι δε θα δημιουργούνται νέες, ιδίως στον τομέα της υγείας.
5. Διαρκής απομείωση των NPLs.
6. Ολοκλήρωση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
7. Πλήρης εξάλειψη των ελέγχων κεφαλαίου.
8. Διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.
9. Πλήρης εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν (όπως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το 2021).
10. Εφαρμογή του νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2019.
11. Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας (το “μοντέλο Στόχος” να γίνει εντός του 2019).
12. Ολοκλήρωση βασικών ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. Ελληνικό, ΔΕΠΑ), ενώ το Υπερταμείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και στα ακίνητα.
13. Πλήρης εφαρμογή της στελέχωσης του Δημοσίου.
14. Υιοθέτηση νόμου για την ανεξαρτησία των Αρχών.
15. Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.

Η “ενισχυμένη εποπτεία” έως τον Αύγουστο του 2020

Η ενισχυμένη επιτήρηση σχεδιάζεται να γίνει βάσει του Κανονισμού 472/2013, ο οποίος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και θα εξειδικευτεί μετά από απόφαση της Επιτροπής (και μετά από διαβούλευση με την Ελλάδα). Το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από το “ευρωπαϊκό εξάμηνο” (διαδικασία παρακολούθησης για όλα τα κράτη-μέλη).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, θα τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν την 20ή Αυγούστου και θα επανεξεταστεί μετά τους 18-24 μήνες, αναλόγως με την τότε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η βασική σύλληψη είναι μεν “θεσμική”, αλλά εισάγονται ρήτρες αποφάσεων από το Eurogroup και το ΔΝΤ, και σύνδεσης με το χρέος και τη διανομή των κερδών ομολόγων, που μένει να φανεί πόσο αυστηρές και δεσμευτικές θα είναι για την Ελλάδα.

Δηλαδή, έως τον Αύγουστο του 2020 θα εξεταστεί αν θα μπορεί η Ελλάδα στη συνέχεια να έχει την ίδια παρακολούθηση που ισχύει σήμερα στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που πέρασαν από τα μνημόνια ή αν το ειδικό καθεστώς αυτό θα συνεχιστεί.

Η βασική σύλληψη είναι μεν “θεσμική”, αλλά εισάγονται ρήτρες αποφάσεων από το Eurogroup, το ΔΝΤ και σύνδεσης με το χρέος και τη διανομή των κερδών ομολόγων που μένει να φανεί πόσο αυστηρές και δεσμευτικές θα είναι για την Ελλάδα.

Η ενισχυμένη αυτή εποπτεία προβλέπει έλεγχο ανά τρίμηνο αντί για εξάμηνο που ισχύει στα άλλα κράτη-μέλη, για τον οποίο θα ενημερώνεται το Eurogroup. Αν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, τότε μπορεί ακόμα και να αναστέλλεται η εφαρμογή μέρους των παρεμβάσεων στο χρέος και να ζητούνται διορθωτικά μέτρα, ενώ υπάρχει παράθυρο στον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. ακόμα και για νέο πρόγραμμα.

Ο έλεγχος θα γίνεται από τους 4 δανειστές (δηλαδή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και η Ελλάδα θα μπορεί από την άλλη πλευρά να καλύπτεται έναντι των αγορών από ένα μαξιλάρι διαθεσίμων, το οποίο θα φτάνει στα περίπου 20 δισ. ευρώ, και το οποίο θεωρητικά καλύπτει τις ανάγκες της έως και το τέλος του 2019 χωρίς καμία έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη θέση που έχουν οι Βρυξέλλες, στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να μην το εξαντλήσει, αλλά να επιχειρήσει στο μεσοδιάστημα να υλοποιήσει νέες απόπειρες δανεισμού από τις αγορές, ανάλογα και με τις συνθήκες.

Σχόλια