default-image

Εποπτικός ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον στην Ελλάδα

Οικονομία
Εποπτικός ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσεγγίζουν οι θέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, τουλάχιστον όσον αφορά στο διαμοίρασμα των αρμοδιοτήτων της... εποπτείας του προγράμματος. Ο “συμβιβασμός” εστιάζεται κυρίως στο πώς θα διατυπώνεται η αξιολόγηση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στη βάση της “ευελιξίας” με την οποία έχει διευρύνει την προσέγγισή του για τα θέματα του κρατικού χρέους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εισάγεται η “σαλαμοποίηση” της βιωσιμότητας ανά χρονική περίοδο και σε συνάρτηση με το εύρος των “μέτρων” ελάφρυνσης που θα συμφωνηθούν στο Eurogroup παρουσία του Ταμείου (θα συμμετέχει και η κ. Λαγκάρντ).

Η λογική του νέου DSA, που θα παρουσιάσει το Ταμείο, συνδέει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τα πακέτα παρέμβασης για την ελάφρυνσή του.

Έτσι το χρέος θα χαρακτηρίζεται α) ως βιώσιμο ή σχεδόν βιώσιμο για τις περιόδους που θα εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η επιμήκυνσή του, έτσι ώστε να διατηρούνται οι δαπάνες εξυπηρέτησης κάτω από το 15% του ΑΕΠ, και β) ως πιθανώς βιώσιμο ή πιθανώς μη βιώσιμο για περισσότερο μακρινές περιόδους αν οι επιμηκύνσεις του χρέους που συμφωνηθούν δεν είναι επαρκείς - κατά ΔΝΤ - για να διατηρηθεί η εξυπηρέτησή του κάτω του 20% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για μια “λογική” που κρατάει και “την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο... χορτάτο”, κατά τη γνωστή παροιμία, και εξασφαλίζει την παραμονή του ΔΝΤ στον μεταμνημονιακό εποπτικό μηχανισμό σε ισχυρό ρόλο.

Ο ρόλος αυτός θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός στην μηχανισμό για το διάστημα που θα πρέπει η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), ήτοι μέχρι το 2022.

Κατά τα άλλα, τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο προβλέπουν τη χρήση του υπολοίπου του δανείου - περί τα 26 δισ. ευρώ - για να αποπληρωθεί το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ (περί τα 11,6 δισ. ευρώ), αλλά πολύ πιθανώς και μέρος των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου και θα συνοδεύονται από την κατά 7 έτη επιπλέον επιμήκυνση του δανείου του EFSF. Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η επιμήκυνση αυτή να επεκταθεί στα 8 ή στα 9 έτη, διευκολύνοντας έτσι το ΔΝΤ στη σύνταξη ενός ευνοϊκότερου DSA πριν από το επόμενο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται η πίεση του χρέους για την περίοδο έως και το 2040, γεγονός που φέρνει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους σε “βιώσιμο” επίπεδο μέχρι τότε.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν τη σύνθεση ενός αυστηρού πλαισίου “μεταμνηνονιακής” εποπτείας, εντός του οποίου τα όρια ελαστικότητας για την εκάστοτε κυβέρνηση θα αρχίζουν εκεί που θα τελειώνει η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος... ΔΝΤ.

Μετά το μέτωπο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα επανεξεταστεί από τον ESM μεθαύριο Πέμπτη, αλλά και του εφαρμοστικού νόμου που πρέπει να ψηφιστεί την ίδια ημέρα φέροντας μεγαλύτερες κατά 400 εκατ. ευρώ περικοπές στις συντάξεις, έρχεται και ένα άλλο θέμα στην επικαιρότητα... Ζήτημα ετοιμότητας στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε άλλα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, που πρέπει να γίνουν “εκτός” Βουλής, τίθεται σε έγγραφο για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που παρουσιάστηκε στην ολλανδική Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το Eurogroup θα εξετάσει αν έγιναν όλα τα προαπαιτούμενα και, «εφόσον έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος», η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τις αποφάσεις αναφορικά με το χρέος. Αναφέρεται ωστόσο ότι, πέρα από την πλειονότητα των προαπαιτούμενων που ψηφίζονται με τον εφαρμοστικό, «υπάρχουν και ορισμένα προαπαιτούμενα που ενδέχεται να απαιτούν μεγαλύτερη χρονικά διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή τους, και αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι στο Eurogroup θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αλλά και ένα αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης μετά το μνημόνιο (ενισχυμένη επιτήρηση). Γίνεται λόγος και για επαρκείς εγγυήσεις που πρέπει να παράσχει η Ελλάδα για να παραμένει προσηλωμένη στα μέτρα, «για παράδειγμα, συνδέοντάς τις με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Υπάρχει ακόμη «αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News