Φρένο στα ωράρια «λάστιχο» και τις υπερωρίες

Οικονομία
Φρένο στα ωράρια «λάστιχο» και τις υπερωρίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στην παράνομη επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, που αποτελεί μάστιγα της σημερινής εποχής για τη δοκιμαζόμενη αγορά εργασίας της χώρας μας, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή, η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ενεργοποιεί τον Νόμο 4488/2017 για τη διασφάλιση και την τήρηση της διαδικασίας για την υπερεργασία και την υπερωρία.

«Από την 1 Ιουλίου 2018 ορίζεται άμεση εφαρμογή του νόμου ο οποίος υποχρεώνει τον εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά την όποια τροποποίηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, πραγματοποίηση υπερωριών ή υπερεργασίας, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης, οι πέντε ώρες επιπλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες και οχτώ ώρες επιπλέον με τις 40 ώρες την εβδομάδα για εξαήμερη απασχόληση θεωρούνται υπερεργασία. Οι παραπάνω ώρες αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προασαυξημένο κατά 20%.

Διευκρινίζεται ότι άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και άνω των 48 ωρών για το εξαήμερο είναι υπερωρία.

Αυτά τα μέτρα είναι στην κατεύθυνση εκείνη για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, για να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους, για την πάταξη της “μαύρης” και ανασφάλιστης υποδηλωμένης εργασίας, αρκεί να υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Γνωρίζοντας την υποστελέχωση και την έλλειψη του αναγκαίου εργατικού δυναμικού σε αυτές τις υπηρεσίες, ζητάμε την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωσή τους, για να έχουν εφαρμογή όλοι αυτοί οι νόμοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Είναι σημαντική η απόφαση»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης χαρακτήρισε, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, σημαντική την απόφαση αυτή, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν αρκεί από μόνη της για να λύσει τα προβλήματα, αν ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση της νομοθεσίας.

«Ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση όλα αυτά τα μέτρα, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Και για να εφαρμοστούν οι νόμοι, πρέπει να υπάρχουν ακριβώς εκείνοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούν πραγματικά να δώσουν λύσεις και ανάσες στους εργαζόμενους»...

Ο Νίκος Κοκολάκης περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας με τα πιο μελανά χρώματα, λέγοντας στην εφημερίδα μας ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι που ασφαλίζονται για τετράωρα και δουλεύουν 8 και 10 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν εργαζόμενοι με εξαήμερο, που δουλεύουν οκτώ ώρες συν υπερωρίες, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν πληρώνονταν τις υπερωρίες τους, εκτός και αν πήγαινε έλεγχος την ώρα που εργάζονταν από την Επιθεώρηση Εργασίας»...

Η μεγάλη διαφορά που σηματοδοτεί η νέα απόφαση με την υπογραφή της κ. Έφης Αχτσιόγλου είναι ότι τώρα, πριν πιάσει ο εργαζόμενος δουλειά, οφείλει ο εργοδότης να μπαίνει ηλεκτρονικά στο σύστημα “Εργάνη” και να γίνεται η αναγγελία της υπερεργασίας ή όποιας υπερωρίας γίνει. Αντιθέτως μέχρι τώρα, ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να προβεί στη σχετική ενέργεια, αλλά αφού γίνουν οι εργασίες αυτές, κάτι βέβαια που δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί, ούτε και γίνονταν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

«Εμείς θέλουμε ελέγχους καθημερινούς στα ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό. Αλλά, απ’ ό,τι γνωρίζω, ισχύει για όλους τους εργαζόμενους ο νόμος αυτός», καταλήγει ο Νίκος Κοκολάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News