Οικονομία

Αυξάνουν τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία

Ο ελάχιστος μισθός της ΕΓΣΣΕ στην Ελλάδα είναι 3,6 ευρώ την ώρα (που προκύπτει αν διαιρέσουμε τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ με τις μέσες μηνιαίες ώρες εργασίας).

Ο αντίστοιχος στη Γερμανία είναι 8,84 ευρώ την ώρα. Ο κατώτερος στην Ελλάδα (τον οποίο κατώτερο παίρνουν πλέον των μισών εργαζομένων της χώρας!!!!!) δεν αυξάνεται ή θα αυξηθεί οριακά (1-2% στην καλύτερη), διότι δε θέλουν οι δανειστές, δηλαδή η Γερμανία.

Ο κατώτερος στη Γερμανία (τον οποίο παίρνει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό εργαζομένων, αφού υπάρχουν άφθονες κλαδικές συμβάσεις σε ισχύ) θα αυξηθεί, όπως προανήγγειλε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ. Και μάλιστα ο ίδιος προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα είναι σύντομα σημαντικά υψηλότερος: «Η Επιτροπή Κατώτατων Μισθών θα προτείνει αύξηση τον Ιούνιο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας στη “Bild am Sonntag”.

Λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης, ο Χέιλ αναμένει σημαντική αύξηση. Η Επιτροπή Κατώτατων Μισθών αποτελείται από εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων και συμβουλευτικά μέλη από ακαδημαϊκούς κύκλους και διορίζεται από την κυβέρνηση ανά πενταετία.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, επίσης, αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά στη συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό. «Έχουμε ενδείξεις ότι οι εργοδότες τον υπονομεύουν ακόμα», είπε.
Χάρη στην καλή οικονομική κατάσταση, η Γερμανία μπορεί σύντομα να φτάσει στην πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τον Χέιλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια