Αύριο ανοίγει τελικά το Α21 για το επίδομα παιδιού

Οικονομία
Αύριο ανοίγει τελικά το Α21 για το επίδομα παιδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Α21 και κλείνει στις 20 Ιουνίου, όπως ενημέρωσαν ΟΠΕΚΑ και ΗΔΙΚΑ το υπουργείο. Οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος θα πληρωθούν στις 27 Ιουνίου. Όλοι θα πάρουν τη 2η δόση, εφόσον μπουν στην πλατφόρμα μέχρι τις 20 Ιουνίου», διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα έχουν μόλις 20 ημέρες για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση αν δεν το έχουν κάνει ως τώρα αλλά και την αίτηση Α21.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού 2018, οι οποίοι θα έχουν υποβάλλει την φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλλουν και την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα την οποία αναπτύσσει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή της Β΄ δόσης 2018 θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή στις 25 – 27 Ιουνίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει την αίτηση του νέου Α21 έως και την 20η Ιουνίου 2018 και θα δικαιούνται το επίδομα βάσει των εξαρτώμενων τέκνων και του εισοδήματος που είχαν το 2017 (σύμφωνα με την φετινή φορολογική δήλωση).

Οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση Α21, μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης και πριν την πληρωμή της Β΄ δόσης 2018, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Αυτονόητο είναι πως η πλατφόρμα θα παραμείνει διαθέσιμη στους δικαιούχους που επιθυμούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και αίτηση Α21 μετά την 20η Ιουνίου. Στις 25 – 27 Ιουλίου θα ακολουθήσει η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της Γ΄ δόσης.

Προκειμένου να προετοιμαστούν ειδικές κατηγορίες δικαιούχων και να ρυθμιστούν έγκαιρα οριακές περιπτώσεις, ανακοινώνονται οδηγίες προετοιμασίας για την υποβολή της νέας αίτησης Α21.

Η εμπλοκή με το έντυπο Ν

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που ακόμη και να ανοίξει δεν θα μπορούν να υποβάλλουν το πολυπόθητο Α21 για το επίδομα παιδιού. Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να επιδοθούν σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου όταν θα ανοίξει η υποβολή από τον ΟΠΕΚΑ ώστε να προλάβουν την ήδη καθυστερημένη β δόση.

Τι γίνεται όμως με τους χιλιάδες οικογενειάρχες που είναι μέτοχοι σε νομικά πρόσωπα και δεν μπορούν ακόμη να κάνουν τις ατομικές τους φορολογικές δηλώσεις αφού δεν έχει ανοίξει ακόμη το έντυπο Ν για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα;

Ειδικότερα ενώ ήδη με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει καθοριστεί ο νέος τύπος και οι κωδικοί του εντύπου Ν που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) το TAXISnet δεν είναι ακόμη προσπελάσιμο για υποβολή του εντύπου. Το αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκκαθαριστούν τα ατομικά εισοδήματα των μετόχων των νομικών προσώπων και να μην μπορούν να υποβάλλουν ούτε τις προσωπικές και στις περισσότερες περιπτώσεις τις δηλώσεις με εισοδήματα της οικογένειας τους.

Αυτό θα εμποδίσει χιλιάδες φορολογούμενους αλλά και δικαιούχους ταυτόχρονα να υποβάλλουν Α21 ακόμη και να ανοίξει σήμερα, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΠΕΚΑ που έχει πλέον την αρμοδιότητα της χορήγησης των νέων οικογενειακών επιδομάτων.

dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News