default-image

Έρχεται νομοσχέδιο – «σκούπα» για τα εργασιακά

Οικονομία
Έρχεται νομοσχέδιο – «σκούπα» για τα εργασιακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, αλλά ταυτόχρονα η διασφάλιση της θέσης του συγκεκριμένου εργαζόμενου που βρέθηκε υπό αυτό το καθεστώς, χωρίς όμως να γίνει καμία απόλυση του ίδιου ή άλλου, είναι η βασική διάταξη νομοσχεδίου- “σκούπα” που έρχεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Τόσο το θέμα αυτό όσο και τα θέματα που αφορούν στην επιστροφή ποσών σε συνταξιούχους, στον κατώτατο μισθό και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Για τα θέματα αυτά, με αιχμή του δόρατος την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αναφέρθηκε σε χθεσινές δηλώσεις του στη “Νέα Κρήτη” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος στην Επιτροπή Εργασίας του κόμματος Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός, το σημερινό πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στα 7.000, στα 5.000 ή στα 3.000 ευρώ, ανάλογα εάν ο εργοδότης αποδεχτεί τρίμηνη, εξάμηνη ή ετήσια πρόσληψη του εργαζόμενου. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για διπλασιασμό του αρχικού προστίμου αν ο εργοδότης πιάνεται υπότροπος.

Για τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν σε χιλιάδες συνταξιούχους, λόγω της λάθος παρακράτησης που γινόταν επί μία διετία στις επικουρικές συντάξεις (ΑΚΑΓΕ), η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες χωρίς να χρειάζεται αίτηση των δικαιούχων.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προανήγγειλε ελαφρύνσεις για εισοδήματα από 15.000 ευρώ και άνω. Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή αφού είναι ελάχιστη η απόκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για τον κατώτατο μισθό η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η αύξησή του θα γίνει σταδιακά κατά το μοντέλο της Πορτογαλίας. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει κανονικά η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εφόσον καλύπτουν το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου και η επέκταση του μέτρου της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αφού είναι νόμος του κράτους.

Η υπουργός Εργασίας, ερωτηθείσα για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις το 2019, απάντησε ότι δε θα περικοπούν όλες. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει επαναξιολόγηση του μέτρου έως τον Δεκέμβριο, αν τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά.

Για το σκέλος των αποφάσεων που λαμβάνει το ΣτΕ, η υπουργός θεώρησε ότι αποτελεί «ποινικό αδίκημα» να γίνονται διαρροές σε ΜΜΕ από κλειστές συνεδριάσεις. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση. Θα περιμένουμε να δούμε την τελική απόφαση. Αν τίθεται σε κάποιο σημείο του ασφαλιστικού νόμου ζήτημα αντισυνταγματικότητας, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας.

«Μείωση προστίμου, όχι απολύσεις»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, τονίζοντας ότι η μείωση προστίμου θα συνοδεύεται και με μέτρα που θα διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας τής εκάστοτε τιμωρηθείσας επιχείρησης.

«Μέσα από τα μέτρα αυτά, ο νόμος θα δίνει τώρα τη δυνατότητα να διορθώνεται η κατάσταση με την εξής έννοια: Θα μειώνεται το ποσό όσο μεγαλύτερο διάστημα θα υπάρχει σε ισχύ η πρόσληψη του εργαζόμενου, χωρίς να απολύεται κανένας. Συν το ότι θα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να ασφαλίζει και τον εργαζόμενο επί τρεις μήνες αναδρομικά, από το παρελθόν δηλαδή, καθώς δεν μπορεί να αποδείξει από πότε τον απασχολούσε χωρίς να του έχει κάνει πρόσληψη»...

Εξάλλου, «το πρόστιμο θα μειώνεται από τα 10.500 ευρώ που είναι σήμερα, μέχρι τα 3.000 ευρώ, αν ο εργοδότης προσλαμβάνει τον εργαζόμενο μέχρι και ένα χρόνο από την ημέρα που ο τελευταίος πιάνεται ανασφάλιστος», λέει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Επαναφορά κατώτερου μισθού

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, εξάλλου, με αισιοδοξία και στην επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα. «Είναι άρθρο του νόμου πλέον η επαναφορά των ΣΣΕ. Οπότε ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Πολλοί από τους εργοδότες ήδη το έχουν αποδεχτεί. Διότι βλέπουν ότι αν τα τετράωρα, τα δίωρα και τα εξάωρα εξαλειφθούν, αναγκαστικά ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Δηλαδή, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης να αρχίσουν σιγά-σιγά να εκλείπουν»...

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «όλα αυτά μετά τον Αύγουστο θα δρομολογηθούν και με υπουργικές αποφάσεις. Τώρα είναι νόμος. Αλλά δεν έχουν βγει υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή όλα αυτά τα μέτρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 θα αρχίσουν να ισχύουν»...

Συμφώνησαν οι Θεσμοί: Ακόμα και μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ

Τη διατήρηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση - σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη - που επιπροσθέτως έπεισε τους Θεσμούς να μπορεί να γίνεται ακόμα και μονομερής προσφυγή αν ένας εργαζόμενος κρίνει ότι δεν έχει άλλον τρόπο συνεργασίας και συμφωνίας με τον εργοδότη του.

«Σας θυμίζω ότι οι Θεσμοί ήθελαν την κατάργηση του ΟΜΕΔ», λέει ο Σωκράτης Βαρδάκης. «Είναι λοιπόν σημαντικό θέμα αυτό για τον εργαζόμενο και το δεύτερο πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι με τη λήξη του προγράμματος επανέρχονται οι ΣΣΕ»...

Και καταλήγει κάνοντας λόγο για επιστροφή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης στην υπογραφή των ΣΣΕ μεταξύ των πλευρών εργοδοτών και εργαζομένων.

Όλα αυτά αφορούν στα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών με τα οποία έκλεισε η τελευταία αξιολόγηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News