default-image

Επιτάχυνση των διαδικασιών για το χρέος ζητά το ΔΝΤ

Οικονομία
Επιτάχυνση των διαδικασιών για το χρέος ζητά το ΔΝΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που φαίνεται ότι το staff level agreement για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προχωρά προς ευόδωση, το ΔΝΤ επισημαίνει το ιδιαίτερα στενό χρονικό περιθώριο που είναι διαθέσιμο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως είπε ο εκπρόσωπος του θεσμού, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις σημείωσε αρκετές φορές ότι η τελευταία προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), το οποίο λήγει τον προσεχή Αύγουστο, είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ερωτηθείς για τη σημασία που θα έχει η ενεργοποίηση ενός προγράμματος με διάρκεια μόλις ενός με δύο μήνες, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ «πιστοποιεί» πως υπάρχει μια καλή συμφωνία για το χρέος, γεγονός που, όπως άφησε να εννοηθεί, θα έδινε ένα θετικό σήμα στις αγορές.

«Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο χρόνος τελειώνει με ταχύ ρυθμό, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στη σωστή πορεία, τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κάτι στο Διοικητικό μας Συμβούλιο». Αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά τους δύο πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχτεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ (συμφωνία για χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων), ο Τζέρι Ράις επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι συνεχόμενες.

«Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουμε σύντομα σε συμφωνία, διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση σε αυτό το πρόγραμμα», είπε.

«Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως είναι η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

«Έχει υπάρξει πρόοδος για το χρέος, αλλά δε θεωρούμε ότι αυτή είναι επαρκής με βάση τα πρότυπα και την αντικειμενική αξιολόγησή μας», δήλωσε και αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό ελάφρυνσης που επιθυμεί το Ταμείο.

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, το μόνο που δήλωσε είναι ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναλύει τα αποτελέσματα των stress tests. Αναφερόμενος στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων προκειμένου να έρθουν σε μια συμφωνία, ο κ. Ράις δήλωσε ότι μία εξ αυτών είναι οι προβολές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε «υποσχόμενη» τη γαλλική πρόταση να συνδεθούν τα μέτρα για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε ελληνικό πρόγραμμα από το 2014, συμπληρώνοντας ότι αυτό «δε σημαίνει ότι δε συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διεργασίες». Μάλιστα, προέβη και σε μια υπόθεση, λέγοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετάσχει στη μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας (post-programm monitoring), όπως έχει κάνει εξάλλου με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Πριν κλείσει την ενημέρωση, ο Τζέρι Ράις υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «το ΔΝΤ δε φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το κράτος-μέλος μας», είπε και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα του να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας εκ νέου ότι ο χρόνος τελειώνει.

Προς συμφωνία

Στο μεταξύ, στην Αθήνα χθες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ δανειστών και εκπροσώπων του ΥΠ.ΟΙΚ. ως προς την αξιολόγηση. Σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που μετέφερε αξιωματούχος του ΥΠ.ΟΙΚ. λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο συμβιβασμός περιέχει την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ρυθμό ανάπτυξης 2%-2,1% φέτος, αλλά και συμφωνία σε άλλα θέματα, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ απέσυρε την αξίωσή του για εφαρμογή του πετσοκόμματος του αφορολόγητου από 1/1/2019 (η αρχική συμφωνία ήταν για 1/1/2020, αλλά το ΔΝΤ επέμενε μέχρι προχθές για μετάθεσή του ένα χρόνο νωρίτερα).

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠ.ΟΙΚ. ανέφερε πάντως ότι και με τη νέα πρόβλεψη της ανάπτυξης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και, όπως είπε, το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση.

Εκτίμησε, ωστόσο, η ίδια πηγή ότι δεν αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική υπέρβαση για το 2019. Εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα και πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, από 2,9% προηγουμένως.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου».

Εξίσου απόλυτος ήταν όμως και για τις περικοπές στις συντάξεις. Όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019, απάντησε ότι «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν».

Ωστόσο, μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που, όπως είπε, θα εφαρμοστούν και τα δύο έτη.

Αναφορικά με την αναθεώρηση στο ΑΕΠ, είπε ότι λήφθηκαν υπόψη αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε SLA, μην έχετε καμία αμφιβολία» ήταν η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News