Οι φόροι «διώχνουν» τους κληρονόμους από την περιουσία τους

Οικονομία
Οι φόροι «διώχνουν» τους κληρονόμους από την περιουσία τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, τεκμήρια και έξοδα συντήρησης των ακινήτων διώχνουν μακριά τους κληρονόμους που αρνούνται πλέον να αναλάβουν την περιουσία που τους αφήνουν τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Την πλήρη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας αποδεικνύουν τα στοιχεία - σοκ που έρχονται στο προσκήνιο, καθώς ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς αυξήθηκε κατά 345% την τελευταία πενταετία.

Το 2013 οι αποποιήσεις έφτασαν τις 29.199 για να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο στις 41.388 και τις 45.628 το 2015. Ο αριθμός των αποποιήσεων άγγιξε τις 54.422 για να υπερδιπλασιαστεί μέσα στο 2017 καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποποιήσεων εντοπίζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όμως η αναλογία είναι ίδια σε επίπεδο Κρήτης, όπως επισημαίνει ο κ. Αράπογλου.

Πλέον, όπως επισημαίνουν νομικοί, δεν πρόκειται πλέον μόνο για την αποποίηση κληρονομιάς εξαιτίας χρεών του κληροδότη, αλλά μια αναγκαία επιλογή για όσους πολίτες αδυνατούν να επωμιστούν τα τεκμήρια και την συντήρηση των ακινήτων.

Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις φόροι και οφειλές που προκύπτουν υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν.

Αυτά είναι τα στοιχεία από kathimerini.gr:

 

Δείτε το ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News