Οικονομία

Μέχρι τέλος του 2018 παραχωρούνται τα οικόπεδα σε Ιόνιο - Κρήτη

Την ολοκλήρωση των συμβάσεων για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων ως το τέλος του έτους ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου “Med Petroleum Summit”, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, επισήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019. Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ., υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.

Μιλώντας στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η IN-VR Oil & Gas, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και East Med, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, την κατασκευή νέου πλωτού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Σημειώνεται ότι αύριο στη Λευκωσία πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι, μετά την πώληση του 51% των ΕΛ.ΠΕ., στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 35% της συμμετοχής στις έρευνες υδρογονανθράκων, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ, η διαπραγμάτευση με τις κοινοπραξίες Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. και Repsol-ΕΛ.ΠΕ. προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου και θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατάθεση στη Βουλή για κύρωση. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρισ. κυβικών ποδιών.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, που περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, με τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών που θα εμπλουτίσουν την πληροφορία για την περιοχή. Σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛ.ΠΕ., το οποίο υποχρεωτικά από τη σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. Το τρίτο βήμα είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.ά.).

Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Γρηγορίου τόνισε ότι το ισχύον νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση ως προς την ελκυστικότητα μεταξύ 130 χωρών. Παρουσίασε, επίσης, τη δραστηριότητα των ΕΛ.ΠΕ. στην εσωτερική και περιφερειακή αγορά, τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου να προχωρήσει σε κοινοπραξίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του χώρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε πετρελαιοπιθανές περιοχές, όπως η Κρήτη και το Ιόνιο.

Πρόσθεσε, δε, ότι η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό κόλπο θα γίνει το 2019, όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών, εφόσον αυτό ανακαλυφθεί.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, Δημήτρης Γόντικας, ανέφερε ότι η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου, όπου θα πραγματοποιηθούν φέτος πέντε γεωτρήσεις, αναμένεται να κυμανθεί το 2018 μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως. Επίσης, η εταιρεία θα καταθέσει μέσα στο Μάιο την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατάκολου, όπου η γεώτρηση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2019 και η έναρξη της παραγωγής το 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια