Πέρασαν τα stress test οι τράπεζες της χώρας

Οικονομία
Πέρασαν τα stress test οι τράπεζες της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 15,5 δισ. ευρώ φθάνει η μείωση του κεφαλαίου που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες αν επαληθευτούν οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των stress tests.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες δείχνουν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο καλύπτει τριετή περίοδο και βασίζεται σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ. Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 ποσοστιαίες μονάδες για την Eurobank, 9,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ στην ανακοίνωση η συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν περιελάμβανε κάποιο κατώτατο αποδεκτό όριο κεφαλαίου για το δυσμενές σενάριο. Επομένως από τη δοκιμασία δεν προκύπτει «επιτυχία ή αποτυχία» των τραπεζών.

Ωστόσο τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ δεν κάνει στην ανακοίνωση της καμία αναφορά για την ανάγκη περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάποια εκ των τεσσάρων τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο προέβλεπε μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας (ΑΕΠ) κατά 1,3% το 2018 2,1% το 2019 και οριακή αύξηση κατά 0,2% το 2020. Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν κατά κύριο λόγο από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Πιστωτικός κίνδυνος: ενώ υπό το βασικό σενάριο η αρνητική επίδραση του πιστωτικού κινδύνου στους δείκτες κεφαλαίου CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 260 μονάδες βάσης, υπό το δυσμενές σενάριο αυξήθηκε στις 850 μονάδες βάσης.
  • Καθαρά έσοδα από τόκους: τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά 22,5% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

«Τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγουν το δρόμο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

«Τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες, που δείχνουν ότι τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, ανοίγουν το δρόμο για την άμεση επίλυση του - επίσης σημαντικού - θέματος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας και συνέχισε:

«Η εφαρμογή της πρότασής μας για την παροχή τελευταίας ευκαιρίας στους δανειολήπτες, αλλά και η απλούστευση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού θα οδηγήσουν ταχύτερα στην επίτευξη του στόχου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε οι ισολογισμοί των τραπεζών να καθαρίσουν και να επανεκκινήσει στο 100% η χορήγηση ρευστότητας στην αγορά.

Βασικός και απώτερος στόχος είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των καταθετών για το τραπεζικό σύστημα, ώστε να κλείσει πλήρως η πληγή της οικονομίας και της αγοράς, που ονομάζεται capital controls».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News