default-image

Με το ζόρι τα βγάζει πέρα το 70% των Ελλήνων

Οικονομία
Με το ζόρι τα βγάζει πέρα το 70% των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το “ζόρι” παλεύουν ακόμα και σήμερα να τα βγάλουν πέρα αρκετοί Έλληνες πολίτες, ακόμη κι αν έχουμε συμπληρώσει ήδη οκτώ ολόκληρα χρόνια κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Απρίλιο, επτά στους δέκα Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν ότι με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώνουν, με το εν λόγω ποσοστό να σημειώνει αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανεβαίνοντας από το 67% τον Μάρτιο στο 70% τον Απρίλιο, αποτυπώνοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του σημερινού Έλληνα.

Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με την έρευνα, διατηρείται σχεδόν σταθερό στο 10-11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, αφού οι μισθοί που λαμβάνουν και το εισόδημα που βγάζουν δε φτάνει για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και συγχρόνως τις δόσεις και τους λογαριασμούς που “τρέχουν”. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξάνονται στο 10% (από 7%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί μειώνονται στο 9% (από 15%).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για άλλον ένα μήνα οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν αυτοί από τη Βουλγαρία (-22,9% από -22,2%), τη Ρουμανία (-23,2% από -24,5%), την Κροατία (-11% από -12,3%) και το Ην. Βασίλειο (-8,3% από -7,9%). Ο μέσος δείκτης στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στις -0,8 (από -0,3) μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,4 (από +0,1) μονάδες. Ανοδική τάση σημειώνεται τον Μάρτιο σε 13 (από 10 τον Μάρτιο) χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 15 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία και Φιλανδία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

Μιλούν για επιδείνωση της κατάστασης

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,8 (από -50,7) μονάδες. Το 57% (από 61%) των νοικοκυριών, ωστόσο, αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 4%) προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +0,8 και -0,2 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο βελτιώθηκε τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις -44,4 (από -51,5) μονάδες. Όμως, το 59% (από 63%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% (από 7%), το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση, την ώρα που οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -4 και +1,6 μονάδες.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ανέρχεται τον Απρίλιο στις -72,8 (από -76,3) μονάδες. Το 72% (από 73%) των νοικοκυριών δε θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 11% (από 10%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -2,2 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες μειώνεται οριακά τον Απρίλιο στις +32,1 (από +32,8) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 53% (από 52%), με το 18% (από 16%) των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,4 και -2,3 μονάδες, αντίστοιχα.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώνεται τον Απρίλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -54 (από -51,7) μονάδες. Το 63% (από 60%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -14,1 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -15,6 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Τι λένε οι φορείς: Τεράστιος αντίκτυπος στην αγορά

Η κατάσταση αυτή έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην αγορά και ιδιαιτέρως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο της Κρήτης όσο και όλης της χώρας, οδηγώντας σε μια πτώση του τζίρου τουλάχιστον κατά 20%, όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, σημειώνοντας ότι «όλη η κεφαλαιακή υποδομή της χώρας έχει συρρικνωθεί και αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και σε αυτό που λέμε “ζήτηση”», με τον ίδιο να προσθέτει πως «δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και στις περιόδους εκπτώσεων ή εορτών στην αγορά πανελληνίως καταγράφεται πτώση του τζίρου επιεικώς κατά 20%».

Στο συμπέρασμα ότι, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές της λιτότητας, της υπερφορολόγησης και της μείωσης μισθών και συντάξεων, η άθλια οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν πρόκειται ποτέ να αντιστραφεί, καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, τονίζει πως όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που να κατοχυρώνουν μισθούς αξιοπρέπειας», όπως είπε, έχουν ως συνέπεια ένα ποσοστό τουλάχιστον της τάξεως του 30% των Ελλήνων να ζουν στα όρια της φτώχιας, γνωρίζοντας μόνο οι ίδιοι με πόση δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News