Διχάζει η αξιολόγηση  

Οικονομία
Διχάζει η αξιολόγηση  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση είχε κατορθώσει για τρία χρόνια να κρατήσει κλειστό το “μέτωπο” με τους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο αυτό θα αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, την προηγούμενη εβδομάδα, για την “ηλεκτρονική αξιολόγηση”.

Και αυτό γιατί η ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να τάσσεται επικριτικά απέναντι στο νόμο για την αξιολόγηση, μαζί και με την “ηλεκτρονική” εκδοχή του, δηλαδή την εφαρμογή της αξιολόγησης μέσω συμπλήρωσης των σχετικών εκθέσεων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και όχι μέσω εντύπων. Βασικά στοιχεία της κριτικής της ΑΔΕΔΥ είναι πως η αξιολόγηση συνδέεται με το μισθολόγιο των υπαλλήλων, αλλά και την κινητικότητα, ενώ θα διεξαχθεί από προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί προ του 2015.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι με την πολύμηνη αποχή της η ΑΔΕΔΥ μπλόκαρε επί μακρόν τη σχετική διαδικασία.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστούν υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία του να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν αναλάβει την εξουσία, δηλαδή το 2014, βρισκόταν μεταξύ εκείνων που αντιτασσόταν στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως επιχείρησε να την εφαρμόσει ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και νυν πρόεδρος της Ν.Δ.), Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξάλλου, αντιπολιτευτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων έχει σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, καθώς από τη μια επιχειρεί να αξιολογήσει τους υπαλλήλους και από την άλλη προχωρά σε «πελατειακού» τύπου νέες προσλήψεις προσωπικού.

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως το σημερινό πλαίσιο της αξιολόγησης δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της Ν.Δ., καθώς δε συνδέεται με διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Παραπέρα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν θετική τη σύνδεση αξιολόγησης-μισθολογίου (σ.σ. αν κάποιος υπάλληλος αξιολογηθεί αρνητικά σε διαδοχικές αξιολογήσεις χάνει ένα μισθολογικό κλιμάκιο). Επίσης τονίζουν πως η κινητικότητα είναι εθελοντική. Τέλος επισημαίνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη «αντικειμενική διαδικασία επιλογής» νέων προϊσταμένων μέσω του Μητρώου Στελεχών στο Δημόσιο, για την οποία μάλιστα δε θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις εργασιακές επιδόσεις του 2017.

Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, πρώτο χρονικό ορόσημο για την όλη διαδικασία είναι το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαΐου, κατά την οποία τα αρμόδια στελέχη ανά υπηρεσία του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και την καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων.

Η τροπολογία για την “ηλεκτρονική αξιολόγηση” δε φέρνει κάποια ριζική αλλαγή στον ήδη ψηφισμένο - από τις αρχές του 2016 - νόμο για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων. Εκείνο που κάνει είναι να αντικαταστήσει την έντυπη διαδικασία αξιολόγησης (δηλαδή τις έντυπες εκθέσεις τις οποίες έπρεπε να συμπληρώσουν οι αξιολογητές) με εκθέσεις οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν, αφού οι αξιολογητές μπουν σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η αντικατάσταση των έντυπων από τις ηλεκτρονικές εκθέσεις κατέστη αναγκαία - κατ’ επιλογή του αρμόδιου υπουργείου και σε συμφωνία με τους Θεσμούς - λόγω των μαζικών αντιδράσεων των δημόσιων υπαλλήλων στην αξιολόγηση πέρυσι.

Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο της κ. Γεροβασίλη, κατά την έναρξη λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού και Προσωπικού θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών αξιολόγησης για το έτος 2017.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία των υπηρεσιών, οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού θα συγκεντρώσουν και θα καταγράψουν τα στοιχεία που θα κληθούν να εισάγουν κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και για περαιτέρω οδηγίες θα εκδοθεί νεότερη διευκρινιστική εγκύκλιος στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση των υπηρεσιών για τη συνεχή επικαιροποίηση των στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, ειδικότερα στο πλαίσιο που η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αξιολόγηση προσωπικού θα αποτελεί λειτουργικότητα του ανωτέρω Μητρώου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News