Η ταυτότητα των νέων Κρητικών που ξεσπιτώθηκαν λόγω κρίσης

Οικονομία
Η ταυτότητα των νέων Κρητικών που ξεσπιτώθηκαν λόγω κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα περισσότερα Κρητικόπουλα διαθέτουν πλέον πανεπιστημιακούς τίτλους, ενώ όσοι νέοι και νέες από το νησί σπουδάζουν ήδη “φλερτάρουν” με τον εφιάλτη της ανεργίας, αλλά και με την ιδέα να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και συνάμα αναζήτηση εργασίας.

Η κρίση και οι επιπτώσεις της ξεσπίτωσαν μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων και νέων εργαζομένων, οι οποίοι, μπροστά στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, βρήκαν διέξοδο στο εξωτερικό. Μια γενιά που στην Ελλάδα θεωρείτο σίγουρα χαμένη, με τις προοπτικές σε όλες τις πτυχές της ζωής της να μοιάζουν δυσοίωνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 μέχρι το 2016 είχαν φύγει πάνω από 400.000 Έλληνες ηλικίας 15-64 χρονών.

Το κύμα της μετανάστευσης δε φαίνεται να έχει σταματήσει και δε φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρχει ανακοπή αυτής της τάσης. Οι περισσότεροι που φεύγουν προς αναζήτηση μιας καινούργιας στέγης δεν το πράττουν ηθελημένα.

Οι δυνατότητες απορρόφησης στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές επιχειρήσεις υψηλά καταρτισμένου προσωπικού είναι περιορισμένες. Αν και αρχικά φεύγουν απλώς για ένα μεταπτυχιακό, που θα τους δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους, εντέλει καταλήγουν να μένουν.

Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και ΗΠΑ είναι οι χώρες όπου αναζητούν πλέον δουλειά και οι νέοι Κρητικοί, με τους Έλληνες γιατρούς να γίνονται ανάρπαστοι στη Γερμανία, μιας και σήμερα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία φεύγουν από την Ελλάδα πάνω από 2.000 γιατροί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πλήγμα που δέχεται η επιστημονική μας κοινότητα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου ζει το ένα τέταρτο περίπου των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φτάσει τους 9.400. Από αυτούς, οι 1.125 είναι Έλληνες και μετά ακολουθούν οι Ρουμάνοι και οι Σύριοι.

«Η Γερμανία χρειάζεται την εισροή των ξένων ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στο επίπεδο της υγείας», τονίζει η υπουργός Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς.

Εξαιτίας του υψηλού τους αριθμό, πολλοί νέοι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

«Αυτή η εταιρική σχέση ωφελεί και τις δύο χώρες», επισημαίνει η Γερμανίδα υπουργός, εξηγώντας ότι για τέτοιου είδους συνεργασίες προϋπόθεση είναι να αντλούν οφέλη και οι δύο πλευρές.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα περισσότερα Κρητικόπουλα διαθέτουν πλέον πανεπιστημιακούς τίτλους, ενώ όσοι νέοι και νέες από το νησί σπουδάζουν ήδη “φλερτάρουν” με τον εφιάλτη της ανεργίας, αλλά και με την ιδέα να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και συνάμα αναζήτηση εργασίας.

Με βάση την ποσοτική (μέγεθος δείγματος: 2.769 νέοι/ες, 15-24 ετών, στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας) και ποιοτική έρευνα μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη, τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν τόσο για τους NEETs όσο και για τη νέα γενιά είναι τα εξής: το 22,1% των νέων από 15 έως και 24 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 52,1% είναι απόφοιτοι λυκείου, ποσοστό που είναι από τα πιο υψηλά στην Ευρώπη.

Ανάγκη για εργασία

Η ανθρωπιστική κρίση, που έχει “γονατίσει” και την κρητική νεολαία, ωθεί πολλά παιδιά να εργάζονται ενώ σπουδάζουν για να βοηθήσουν την καθημερινότητά τους αλλά και την οικογένεια.

Έτσι, το 56% έχει έστω και μια εργασιακή εμπειρία, ενώ το 84,1% συμμετείχε σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Το 23,8% αναζητά εργασία σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, το 6,9% αναζητά φτηνότερο ενοίκιο, το 13,6% έχει μετακομίσει μετά από πολλά χρόνια στο πατρικό (μάλιστα, αυτό αποτυπώνεται και στους 30άρηδες, αλλά και τους 40άρηδες), ενώ πολλοί από τους νέους στην εποχή της κρίσης έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ωστόσο, ο δείκτης απαισιοδοξίας είναι πολύ υψηλός στο νησί, μιας και το 30,8% των νέων χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολη την οικονομική κατάσταση, στοιχείο που επηρεάζει αρκετά την ψυχολογία. Αυτό ως πραγματικότητα αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσημάτων ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη.

 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 

Μορφωτικό επίπεδο νέων

* 22,1% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

* 52,1% απόφοιτοι λυκείου

Εργασιακή εμπειρία νέων

* Το 56% έχει εργασιακή εμπειρία

* Το 84,1% έχει συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης

Αναζήτηση εργασίας και οικονομικά δεδομένα

* Το 23,8% αναζητά εργασία σε άλλο γνωστικό αντικείμενο

* Το 6,9% αναζητά πιο φτηνό ενοίκιο

* Το 13,6% έχει μετακομίσει στο πατρικό σπίτι

* Το 10,5% έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες

* Το 30,8% χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη την οικονομική του κατάσταση.

Ποια επαγγέλματα επιλέγουν

- Σερβιτόρος

- Μπαρ

- Ξενοδοχεία

- Διανομέας φαγητού

- Φύλαξη παιδιών

Σε ποιες χώρες μεταναστεύουν

* Μ. Βρετανία

* Γερμανία

* ΗΠΑ

* Γαλλία

* Βέλγιο

* Σουηδία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News