35.000 νέες κλίνες μέχρι το ‘22 - Αναγκαία η αναβάθμιση για να γίνει ανταγωνιστική η Κρήτη

Οικονομία
35.000 νέες κλίνες μέχρι το ‘22 - Αναγκαία η αναβάθμιση για να γίνει ανταγωνιστική η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγκαία φαίνεται να είναι η δημιουργία νέων κλινών τόσο στην Κρήτη όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως παράλληλα αναγκαία κρίνεται η αναβάθμιση των υπαρχόντων ξενοδοχείων. Αυτό διαπιστώνεται σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της PwC για την ελληνική οικονομία υπό το γενικό τίτλο “Από την ύφεση στην ανάκαμψη”.

Την ίδια ώρα, αρκετό ενδιαφέρον έχει η παγκόσμια έρευνα της Oracle με τίτλο “The Loyalty Divide, Operator and Consumer Perspectives”, η οποία εντοπίζει απόκλιση στις αντιλήψεις των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο για το επίπεδο ικανοποίησης που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες σε σχέση με το τι θεωρούν τα ξενοδοχεία ότι ικανοποιεί τις ανάγκες των ταξιδιωτών, σε τομείς όπως τα προγράμματα πιστότητας και η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση.

Για να πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τα βασικά σημεία της πρώτης μελέτης για τον τουρισμό της PwC αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιπρόσθετων κλινών που απαιτούνται, έως το 2022, είναι περίπου 45.000 και συγκεντρώνονται κυρίως στην Κρήτη (35 χιλ.), το Νότιο Αιγαίο (3 χιλ.) και τα Ιόνια Νησιά (7 χιλ.), όπου τα ποσοστά πληρότητας είναι αρκετά υψηλά στις περιόδους αιχμής και ειδικότερα τον Αύγουστο. Οι ανάγκες χρηματοδότησης για την επένδυση σε νέες κλίνες υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση και ταυτόχρονα η συντήρηση είναι απαραίτητη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και 0,8 δισ. ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών των ξενοδοχείων. Συνολικά, δηλαδή, απαιτούνται μέχρι το 2022 επενδύσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ για να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την αναπτυξιακή του πορεία.

Τι γίνεται με την ανταγωνιστικότητα

Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού κλάδου προσδιορίζεται από τον προορισμό, το μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας και την κατηγορία της. Ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχουν τρεις στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου: προσθήκη χωρητικότητας στους κύριους προορισμούς, αναβάθμιση ξενοδοχείων στην επόμενη κατηγορία, ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών με στοχευμένο μάρκετινγκ και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων.

Η πλέον υποσχόμενη στρατηγική σε όρους πιθανής αξίας φαίνεται να είναι η ανάπτυξη των δευτερευόντων προορισμών, ακολουθούμενη από την αναβάθμιση των ξενοδοχείων και την προσθήκη χωρητικότητας, ενέργειες μάρκετινγκ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για την αύξηση του μεγέθους των τουριστικών επιχειρήσεων και την επέκταση ή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, ταχύτερη αδειοδότηση greenfield τουριστικών επενδύσεων, και προτεραιότητα στις επενδύσεις τουριστικής υποδομής, δηλαδή σε εκείνες τις παροχές και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής τουριστών (διατροφή, μεταφορές, μουσεία και αξιοθέατα).

Πελάτες ξενοδοχείων

Αναφορικά τώρα με την παγκόσμια έρευνα της Oracle με τίτλο “The Loyalty Divide, Operator and Consumer Perspectives”, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ τα ξενοδοχεία πιστεύουν ότι προσφέρουν προσωποποιημένες και σχετικές ανταμοιβές στους επισκέπτες τους, οι ίδιοι διαφωνούν και εμπνέονται από τις ταξιδιωτικές προτάσεις που μεταδίδουν οι επηρεαστές γνώμης των social media.

Τα ξενοδοχεία πιστεύουν ότι οι επισκέπτες θα εγγράφονταν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα πιστότητας (61%), όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιο επιλεκτικοί και αναζητούν προγράμματα συναφή με τις προσωπικές τους ανάγκες. Το 30% σπάνια εγγράφεται, το 46% εγγράφεται σε επιλεγμένα και το 24% σε οποιοδήποτε πρόγραμμα πιστότητας.

Το χάσμα μεταξύ της προσφοράς των ξενοδοχειακών brand και της αντίληψης των καταναλωτών γίνεται εμφανέστερο κατά την αξιολόγηση των συναφών με τις ανάγκες τους υπηρεσιών. Το 54% των ξενοδοχείων πιστεύει ότι η προσφορά του είναι απόλυτα σχετική με τους επισκέπτες, όμως με την ίδια άποψη συμφωνεί μόλις το 22% των επισκεπτών, με το 39% να πιστεύει ότι οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων σπάνια ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Μάλιστα, το 62% των ξενοδοχειακών brand δε χρησιμοποιεί επηρεαστές γνώμης στα social media και το 71% δε χρησιμοποιεί πρεσβευτές του, παρά την ξεκάθαρη τάση των καταναλωτών να θεωρούν τις προτάσεις τους πιο αξιόπιστες από τη διαφήμιση.

Οι προσωποποιημένες εμπειρίες

Για τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, οι προσωποποιημένες υπηρεσίες σημαίνουν αναγνώρισή τους από το προσωπικό του ξενοδοχείου και προσφορά σχετικών υπηρεσιών και εμπειριών σε αυτούς. Οι πελάτες διαχωρίζονται στις κατηγορίες συνδεδεμένων και άμεσων:

* Συνδεδεμένοι:

- Το 69% των επισκεπτών θεωρούν ελκυστικές τις προσωποποιημένες προσφορές που βασίζονται στις προτιμήσεις τους.

- Το 65% θεωρεί ελκυστικές τις πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες από το προσωπικό.

- Το 65% θεωρεί ελκυστικές τις προσωποποιημένες προσφορές βάσει του ιστορικού αγορών του.

* Άμεσοι:

- Το 78% επιθυμεί άμεσα παρά σωρευτικά οφέλη.

- Το 75% επιθυμεί ένα και μοναδικό πρόγραμμα πιστότητας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρύ φάσμα από brands.

- Το 73% θεωρεί ελκυστικό ένα πρόγραμμα πιστότητας με συχνές ανταμοιβές που δεν εξαρτώνται από τους πόντους.

Η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπούς σύνδεσης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, με λύσεις για εξαιρετικές υπηρεσίες μέσα από εργαλεία με τα οποία οι ταξιδιώτες έχουν εξοικείωση. Συγκεκριμένα:

- Το 90% των επισκεπτών θεωρεί ελκυστική τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση ή να απορρίπτει προσφορές, έτσι ώστε το πρόγραμμα πιστότητας να απομνημονεύει τα προϊόντα και τις προσφορές της προτίμησής τους.

- Το 90% επιθυμεί προσωποποιημένη εμπειρία από το προσωπικό του ξενοδοχείου, το οποίο πρέπει να κατανοεί τις μοναδικές προτιμήσεις του και να προτείνει σύμφωνα με αυτές κατάλληλες δραστηριότητες, όπως εκδρομές και άλλες προφορές.

- Το 88% επιθυμεί εφαρμογή για κινητά που υποστηρίζει τσεκ ιν, τσεκ άουτ και προσφέρει σχετικές και προσωποποιημένες πληροφορίες για το ξενοδοχείο.

- Το 87% επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα δωμάτια του ξενοδοχείου με εικονική πραγματικότητα πριν αποφασίσει για το ξενοδοχείο ή για το δωμάτιο κατά τη διαδικασία κράτησης.

4 αρχέτυπα επισκεπτών

Η έρευνα εντοπίζει 4 αρχέτυπα επισκεπτών βάσει της συμπεριφοράς τους, τον “Broadcaster” (αλλάζει brand αλλά μιλάει για τις καλές ή κακές εμπειρίες του), τον “Ενθουσιώδη” (πιστός ακόλουθος ενός ξενοδοχειακού brand, που όμως δε μιλά για την εμπειρία του), τον “Αδρανή ακόλουθο” (δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, όμως τείνει να επιστρέφει στο ίδιο ξενοδοχειακό brand λόγω ευκολίας) και τον “Αναζητητή” (του αρέσει η έρευνα για τον εντοπισμό προσφορών και δεν ακολουθεί πιστά τα brand).

* Broadcaster:

- Το 33% των επισκεπτών θα προτείνουν σε άλλους τα ξενοδοχεία τα οποία προτιμούν οι ίδιοι.

- Ένας στους 3 (το 38%) θα μιλήσει για μια εξαιρετική εμπειρία διαμονής σε ξενοδοχείο στα social media ή στο διαδίκτυο.

- Το 14% των επισκεπτών υποκινείται για ταξίδια με στόχο να κτίσει ένα υψηλό στάτους στα social media και στις σελίδες κριτικών στο διαδίκτυο.

* Ενθουσιώδης:

- Το 38% είναι πιστοί στα brands που αξιολογούν ως τα καλύτερα.

- Το 19% ακολουθεί τα αγαπημένα του brands στα social media.

- Το 65% αναφέρει ότι οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις και το 51% ότι οι εξαιρετικές υπηρεσίες είναι το σημαντικότερο στοιχείο διαμονής.

- Το 41% θεωρεί σημαντικό να συμμετέχει σε νέες υπηρεσίες στα ξενοδοχεία στα οποία παραμένουν επαναλαμβανόμενοι πελάτες.

* Αδρανής ακόλουθος:

- Το 63% θεωρεί τον προορισμό προτίμησής του τον πιο σημαντικό παράγοντα.

- Ένας στους 3 επιλέγει τα ίδια brands της αρεσκείας τους και δεν ψάχνει προσφορές.

- Ένας στους 6 τείνει να διαβάζει κριτικές πριν τη διαμονή του στο ξενοδοχείο.

- Το 86% θα επιθυμούσε το προσωπικό του ξενοδοχείου να είχε πρόσβαση σε φορητές συσκευές ή τάμπλετ, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες από οπουδήποτε.

* Αναζητητής:

- Το 66% επιλέγει ξενοδοχείο λόγω ανταγωνιστικής τιμής/προσφοράς

- Το 55% θα έδινε προσωπικά στοιχεία σε αντάλλαγμα για προσωποποιημένες προσφορές.

- Το 59% πάντα προβαίνει σε αναζήτηση διαφορετικών ξενοδοχείων.

- Σχεδόν ένας στους τρεις θα εγγραφόταν σε πρόγραμμα πιστότητας ξενοδοχείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News