Ένα διαφορετικό ATM στο Ηράκλειο: Δέχεται ευρώ και επιστρέφει… Bitcoins

Οικονομία
Ένα διαφορετικό ATM στο Ηράκλειο: Δέχεται ευρώ και επιστρέφει… Bitcoins

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το Bitcoin; Το νόμισμα του μέλλοντος ή απλώς μία "φούσκα";

Ένα διαφορετικό ΑΤΜ έχει εγκατασταθεί σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, το οποίο δέχεται ευρώ και επιστρέφει… Bitcoins.

Για να διεξαχθεί μια τέτοια συναλλαγή, μόνη προϋπόθεση είναι να έχει μια εφαρμογή στο κινητό.

Τι είναι το Bitcoin;

Προς το παρόν, το νόμισμα που μπαίνει τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερα πορτοφόλια, το Bitcoin, παραμένει μια επένδυση χωρίς ιδιαίτερα εμπορεύσιμη αξία.

Ένα νέο, αλλά επισήμως δεν υπάρχει σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Επιπλέον δεν παράγεται σε καμία συγκεκριμένη χώρα κι όμως χρησιμοποιείται όπως τα μετρητά.

Μπορεί, επίσης, να σταλεί μέσω e-mail από τον έναν στον άλλο, σχεδόν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα νομίσματα, το Bitcoin διέπεται από έναν σύνθετο κρυπτογραφημένο μαθηματικό αλγόριθμο, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο του πρωτοκόλλου.

Υποστηρίζεται από πολλούς, ότι το Bitcoin αποτελεί μία δύναμη εκδημοκρατισμού και μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος άλλοι το περιγράφουν ως «ψηφιακό πλυντήριο», ενώ η σύνδεσή του με το σκοτεινό διαδίκτυο και το οργανωμένο έγκλημα αποτέλεσε κόκκινο πανί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα διεξάγονται 6-7 συναλλαγές με Bitcoin το δευτερόλεπτο στον πλανήτη.

Παγίδα ή νόμισμα του μέλλοντος;

Πρόσφατα, χάκερς κλείδωναν τα αρχεία υπολογιστών και στην Ελλάδα ζητώντας Bitcoin ως λύτρα, ενώ κακή φήμη προσέδωσαν οι υποθέσεις εμπορίου σκληρών ναρκωτικών ή ακόμα και πληρωμένων εκτελεστών.

Το ράλι του ψηφιακού νομίσματος έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θεωρούν πως η πρόσκαιρη άνοδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία φούσκα που όταν σκάσει θα παρασύρει πολλούς στον πάτο.

Οι ψηφιακές πληρωμές αναμένεται να αντικαταστήσουν κάποια στιγμή σχεδόν πλήρως τις συναλλαγές με μετρητά. Τα επόμενα όμως χρόνια θα δείξουν αν το Bitcoin είναι παγίδα ή το νόμισμα του μέλλοντος.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News