Προσποιήθηκαν πελάτες και «τσάκωσαν» ιδιοκτήτες Airbnb

Οικονομία
Προσποιήθηκαν πελάτες και «τσάκωσαν» ιδιοκτήτες Airbnb

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα "δίχτυα" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιάστηκαν 55 ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κατοικίες μέσω της πλατφόρμας διαμοιρασμού Airbnb χωρίς να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έδρασαν προσποιούμενοι τους πελάτες που αναζητούν κατάλυμα και έφεραν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα από την πλέον πολύ διαδεδομένη πρακτική της βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών.

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν ως εξής: Ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τους ελέγχους στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης και αναζήτησαν προσφερόμενες για ενοικίαση κατοικίες στην ιντερνετική πλατφόρμα της Airbnb. Οι περιοχές όπου επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι ήταν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, σε κεντρικά σημεία, που η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι πολύ δημοφιλής, καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά.

Προχώρησαν, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε “κρατήσεις”, προκειμένου να τους αποκαλυφθεί και η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από αυτές εντόπισαν τους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 55 ιδιοκτήτες, που από έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις προέκυψε ότι δε δήλωναν τα σχετικά εισοδήματα από ακίνητα. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων.

Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες που ειδοποιήθηκαν από τους ελεγκτές προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ. Μάλιστα, από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού πρόκειται να συνεχιστούν, με τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Τουρισμού, που θα παράσχει πληροφορίες και δεδομένα για τα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα. Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει αλληλογραφία με τις ιντερνετικές πλατφόρμες, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν κατοικίες για βραχυχρόνιο διάστημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων. Αυτό που ξεκαθαρίζεται, πάντως, είναι ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τη μέθοδο της προσποίησης του πελάτη και την αναζήτηση των ιδιοκτητών των κατοικιών μέσω των αναρτήσεων στις πλατφόρμες.

Τη συνέχιση των ελέγχων για την τήρηση της νομιμότητας ζητούν και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, που, όπως λένε, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό, που πολλές φορές φοροδιαφεύγει και λειτουργεί σε βάρος τόσο του τουρισμού, όσο και της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτή τη στιγμή πλήττεται ο κλάδος μας με αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν είμαστε αντίθετοι σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, όμως θα πρέπει να είναι πολύ επαγγελματίες και πολύ σωστοί. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν μια “αρπαχτή” από το χώρο του τουρισμού και να δυσφημίσουν το προϊόν μας. Έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και όλοι εμείς παλεύουμε να επιβιώσουμε σαν επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να δραστηριοποιούνται στο χώρο μη επαγγελματίες, οι οποίοι παράλληλα δε συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου “Φιλοξένια” Γιώργος Χριστοδουλάκης, εκφράζοντας την αντίδραση των ιδιοκτητών καταλυμάτων γύρω από το θέμα.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις μισθώσεις

Με βάση όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία, το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα και ο φόρος υπολογίζεται με βάση 15% έως 45%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να εκμισθώσει βραχυχρόνια μέχρι δύο κατοικίες και το πολύ για 90 ημέρες ανά έτος την καθεμιά και έως 60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την εφορία, θα πρέπει:

- Να εγγραφούν σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο (www.aade.gr).

- Να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.

- Να καταχωρίζουν στο μητρώο στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.ά.), που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματός του από τα ακίνητα που εκμισθώνονται.

Σε περίπτωση, που ο ιδιοκτήτης-διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο “Διαχειριστής”.

Τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη-λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος. Για κάθε παράβαση σε σχέση με τις παραπάνω υποχρεώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Θέμα στο “Der Spiegel” η Airbnb στην Ελλάδα

Στα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της Airbnb και των υπόλοιπων ηλεκτρονικών μεθόδων βραχύβιας μίσθωσης κατοικιών στην ελληνική αγορά και ειδικά σε μέρη που αποτελούν ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς οι ντόπιοι μένουν στο περιθώριο, αναφέρεται το “Der Spiegel” σε άρθρο του.

Το γερμανική περιοδικό επισημαίνει πως «σε ελληνικούς τουριστικούς τόπους οι τιμές των ενοικίων εκτινάσσονται εξαιτίας της Airbnb. Οι ντόπιοι μένουν στο περιθώριο», και αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της κ. Ρωξάνης Χατζηδημητρίου, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία της ως δασκάλα Μουσικής σε σχολείο της Μυκόνου επειδή της ήταν αδύνατο να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου, σε μια υπόθεση που στις αρχές της σχολικής χρονιάς είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία.

«Η ζήτηση για σπίτια και διαμερίσματα είναι τεράστια. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αποσύρει τα διαμερίσματά τους από την αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών, προκειμένου να τα προσφέρουν σε τουρίστες στην Airbnb», γράφει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού.

Όπως σημειώνει το “Der Spiegel”, «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δε λαμβάνει μέτρα εναντίον της διαδικτυακής πλατφόρμας». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του αναπτυσσόμενου τουριστικού κλάδου για την εθνική οικονομία και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «προφανώς οι πολιτικοί δε θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν την ανάπτυξη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News