Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2017. Από μέρα σε μέρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Για τον σκοπό αυτό χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο έντυπο Ε1 και Ε2 μαζί με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με τις οδηγίες για την συμπλήρωσή τους.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για τη συμπλήρωση των εντύπων Ε1 και Ε2 είναι τα ακόλουθα:

- Στους κωδικούς 049-050 του Ε1 θα δηλωθούν οι δαπάνες που έγιναν μέσω πλαστικού χρήματος ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κάλυψη του αφορολόγητου. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1 και άρα θα πρέπει να δηλωθούν από τους φορολογύμενους. Η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογούμενων από τις τράπεζες σε σχετικό πίνακα αλλά οι ίδιοι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης των δαπανών τους. Στη σχετική εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι παραπάνω κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, αλλά οι ίδιοι οι φορολογούμενοι υπολογίζουν το σύνολο και το αναγράφουν.

- Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η Φορολογική Διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

- Οι σύζυγοι και φέτος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά από κοινού της φορολογικές τους δηλώσεις . Χωριστή φορολογική δήλωση υποβάλλουν μόνο στην περίπτωση που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

- Όσοι έχουν υπογράψει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση για να έχουν τα ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

- Στους κωδικούς

007-008 του πίνακα 2 του Ε1 θα δηλωθούν φιλοξενούμενοι που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη

- Με τροποποιητική δήλωση που θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμα και τόκους, θα δηλωθούν τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν οι συνταξιούχοι με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με την απόφαση, η φορολόγηση των ποσών αυτών γίνεται στα έτη που ανάγονται. Στην περίπτωση αυτή η αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 θα υποβληθεί με επιφύλαξη.

- Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Στον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking κλπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Βooking κλπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017.

Σημειώνεται ότι ο επιπλέον φόρος που τυχόν προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ως εξής: έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News