Part time σερβιτόροι γένους… αρσενικού  

Οικονομία
Part time σερβιτόροι γένους… αρσενικού  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες θέσεις part time από πλήρους απασχόλησης, και κυρίως επαγγέλματα εποχικά που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό.

Αυτή είναι η εικόνα της απασχόλησης για το Μάρτιο, η οποία μάλλον δε συνάδει με τις θριαμβολογίες και τα ευχολόγια για άμεση έξοδο της χώρας μας από την κρίση εντός του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσίευσε για τις ροές μισθωτής απασχόλησης για το Μάρτιο του 2018 το υπουργείο Εργασίας έρχονται να διαψεύσουν την όποια αισιοδοξία, παρότι το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 55.494 θέσεις εργασίας.

Σερβιτόροι, μερικώς απασχολούμενοι σε ξενοδοχεία και ηλικίας άνω των 30 ετών αποτελούν αναλογικά το μεγαλύτερο κομμάτι των νεοπροσληφθέντων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

* Το 51,8% των νέων συμβάσεων ήταν ελαστικής απασχόλησης (μερικής, εκ περιτροπής).

* Το 29,4% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο των αποχωρήσεων-προσλήψεων οφείλεται στις νέες προσλήψεις στον κλάδο των καταλυμάτων (δηλαδή σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα).

* Το 13,3% των νέων προσλήψεων αφορά σε θέσεις μπάρμαν και σερβιτόρων.

* Το 39,6% των νέων προσλήψεων αφορά σε ηλικίες 30 έως 44 ετών.

* Το 51,4% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν “ανήκει” σε άνδρες.

Κυριαρχούν οι συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις ροές απασχόλησης, το μήνα Μάρτιο εμφανίζεται μεν αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, αλλά αυτή οφείλεται κυρίως στην “έξαρση” των ευέλικτων μορφών εργασίας, δηλαδή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης για τους νεοπροσληφθέντες, που καταλαμβάνουν πλέον το 51,2% των συνολικών προσλήψεων, ενώ οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το υπόλοιπο 48,8%.

Εντωμεταξύ, καταλύματα και εστίαση είναι οι κλάδοι με τις περισσότερες νέες συμβάσεις. Τα καταλύματα (δηλαδή ξενοδοχεία), οι υπηρεσίες εστίασης, το λιανικό εμπόριο και το χονδρικό εμπόριο αποτελούν τους κλάδους στους οποίους εμφανίζονται οι περισσότερες νέες προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, το 29,4% του πλεονάσματος στο ισοζύγιο απασχόλησης το Μάρτιο του 2018 (55.494) οφείλεται στις προσλήψεις στα καταλύματα.

Θετικό είναι και το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του Μαρτίου του 2018 κατά 55.494 νέες θέσεις εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 196.142, ενώ οι αποχωρήσεις σε 140.648.

Σημειώνεται ότι, από τις 140.648 συνολικά αποχωρήσεις, οι 65.620 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 75.028 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Μαρτίου 2018 καταγράφεται θετική, για έκτη συνεχή χρονιά, και είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαρτίου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σερβιτόροι και μπάρμαν

Στα επαγγέλματα του σερβιτόρου και του μπάρμαν σημειώνονται οι περισσότερες προσλήψεις. Ακολουθούν οι υπάλληλοι γραφείου, οι πωλητές, οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων και οι καμαριέρες.

Οι περισσότερες προσλήψεις σημειώνονται στην ηλικία των 30 έως 44 ετών. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων φτάνει τις 21.986.

Ακολουθούν οι προσλήψεις στις ηλικίες 45-64 ετών, έπειτα στις ηλικίες 15-24 ετών και τέλος μεταξύ 25 και 29 ετών.

Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη ροή προσλήψεων εμφανίζεται στις ηλικίες 30-64 ετών και λιγότερη στις ηλικίες 15-24.

Προσλήψεις γένους... “αρσενικού”

H πλειοψηφία των νέων προσλήψεων αφορά τους άνδρες και όχι τις γυναίκες. Για αυτό το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων φτάνει τις 28.543 για τους άνδρες και τις 26.951 για τις γυναίκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News