Οικονομία

Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Την ευκαιρία να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο θα έχουν όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν χάρτινες και e-αποδείξεις στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα, ο κωδικός 049-050 της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα θα είναι προσυμπληρωμένος από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία που λαμβάνει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο διενέργειας της μηνιαίας φορο-λοταρίας, ενώ θα είναι ξεκλείδωτος για όλους. Στην πράξη, αυτό που θα γίνεται από το υπουργείο είναι να μπορούν όλοι να “χτίσουν” το αφορολόγητο, είτε με χάρτινες, είτε με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, για να λάβουν οι περισσότεροι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν εντός του 2017 δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό χρήμα, όπως είναι οι πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και η απευθείας μεταφορά ποσών στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό των καταστημάτων και επαγγελματιών. Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις ελάχιστες πληρωμές με κάρτα, τότε για την αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα που τους λείπει τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «για να “χτιστεί” το αφορολόγητο, χρειάζεται να έχει συμπληρωθεί ένα αντίστοιχο ποσό μέσω των πιστωτικών ή και των χρεωστικών καρτών για αγορές διαφόρων καταναλωτικών αγαθών. Αυτό το ποσό, το οποίο ξεκινάει από το 10% του συνολικού εισοδήματος και φτάνει μέχρι στο 15%, θα το δώσουν οι τράπεζες με βάση τα στοιχεία που έχουν από τις αγορές που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι. Θα είναι προσυμπληρωμένο και θα υπάρχει στους κωδικούς 049-050 της φορολογικής δήλωσης. Εάν τώρα το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές, υπολείπεται δηλαδή του ποσού που θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, τότε θα επιβάλλεται “ποινή” της τάξεως του 22%».

Σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει ο κ. Μπαριτάκης, «ένας φορολογούμενους με 10.000 εισόδημα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1.000 ευρώ αποδείξεις μέσω καρτών. Εάν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις μόνο για 500 ευρώ, τότε τα υπόλοιπα 500 ευρώ θα φορολογηθούν με ένα ποσοστό 22%. Θεωρούμε, όμως, ότι τα ποσοστά αυτά θα υπερκαλυφθούν και θα είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί δε θα είναι επαρκές. Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος φορολογούμενος διαπιστώσει ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά οι κωδικοί του, και ότι ενώ έχει κάνει παραπάνω συναλλαγές με “πλαστικό” χρήμα κάποιες από αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί στα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από την αρμόδια Αρχή στη δήλωσή του, τότε δύναται να απευθυνθεί στην τράπεζά του για ορθή επανάληψη ή, αν χρειαστεί, να υποβάλει τις αποδείξεις αυτές στη ΔΟΥ όπου υπάγεται, για αναγνώριση», είπε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ενημερώνοντας τους φορολογουμένους για το τι πρέπει να προσέξουν προκειμένου να πετύχουν το αφορολόγητο. Ο κ. Μπαριτάκης καταλήγει ενημερώνοντας ότι το όλο σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 20 Απριλίου.

Προσυμπλήρωση ηλεκτρονικών δαπανών

Στο πλαίσιο αυτό, στην πράξη θα μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση και ηλεκτρονικές δαπάνες αλλά και χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να “οικοδομήσουν” το αφορολόγητο όριο. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες με αποδείξεις και ηλεκτρονικές πληρωμές θα δηλώνονται ατομικά από τους συζύγους, αλλά εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ένα σύζυγο θα μπορεί να καρπώνεται αξία αποδείξεων από τον άλλο σύζυγο.

Από την υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα, όμως, εξαιρούνται διάφορες κατηγορίες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, οι οποίοι υποχρεώνονται να “χτίσουν” το αφορολόγητο όριο με συλλογή χάρτινων αποδείξεων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις εξής κατηγορίες:

- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 4172/2013.
- Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ - για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Οι τρόφιμοι ψυχιατρείων και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας.

Και αυτοί όμως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να “χτίσουν” το αφορολόγητο όχι μόνο με χάρτινες αποδείξεις, αλλά και με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Δε λείπουν οι ενστάσεις και τα παράπονα

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν έντονα παράπονα και ενστάσεις φοροτεχνικών οι οποίοι σημειώνουν πως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής δαπάνης μέρους του εισοδήματος με “πλαστικό” χρήμα επικράτησε σύγχυση, ενώ και η οριστικοποίηση της μορφής του όλου εγχειρήματος έγινε στο μέσον της περασμένης χρονιάς. Έτσι, σημειώνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με “πλαστικό” χρήμα συγκέντρωναν χάρτινες αποδείξεις και το αντίστροφο.

Σχόλια