"Βουτιά" έκαναν οι μισθοί στην Ελλάδα της κρίσης

Οικονομία
"Βουτιά" έκαναν οι μισθοί στην Ελλάδα της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μυστικό ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πέσει στα τάρταρα. Απλώς η επιβεβαίωση σε βάθος χρόνου και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει τη διαφορά, δείχνοντας την εικόνα της ολοένα και επιδεινούμενης κατάστασης των Ελλήνων πολιτών.

Η γνωστή ιστοσελίδα Statista, με βάση τα στοιχεία από τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που εκπροσωπεί 89 ενώσεις σε 39 ευρωπαϊκές χώρες, και εκείνα της μακροοικονομικής οικονομικής βάσης δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO), δίνει την εικόνα των χωρών οι πολίτες των οποίων υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση μισθών την επταετία της κρίσης από το 2010 έως το 2017.

Φυσικά, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα στη λίστα, που είναι η Κύπρος, με μείωση 19,1% στο εν λόγω διάστημα, όταν η Κύπρος κατέγραψε -10,2%. Βεβαίως μιλάμε για το μέσο όρο στον πραγματικό μισθό, κάτι που εξηγεί το γιατί ακόμα και αυτό το ποσοστό που προσεγγίζει το 20% μοιάζει μικρό μπροστά στην πραγματική εικόνα στην Ελλάδα. Στη δεκάδα δεσπόζουν κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με τους Πορτογάλους να είναι τρίτοι στη μείωση των μισθών με -8,3%. Ακολουθούν η Κροατία με -7,9%, η Ισπανία με -4,4% και η Ιταλία με -4,3%.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας υπάρχουν εκπλήξεις, με τους Βρετανούς να βλέπουν για το ίδιο χρονικό διάστημα μείωση των μισθών τους κατά 2,4%, τους Βέλγους κατά 1,1% και τους Φιλανδούς με 1%.

Παρ’ όλα αυτά, δύο τουλάχιστον χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ιρλανδία, που άνοιξε την αυλαία, και η Ισπανία βρίσκονται στη λίστα των χωρών με τους μεγαλύτερους μισθούς το 2016 παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΕ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ιρλανδία και ο Καναδάς, ενώ τη δωδεκάδα μεταξύ των χωρών που έχει επιλέξει το Statista από τη λίστα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη συμπληρώνουν η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία και το Μεξικό.

Η ποιότητα ζωής

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η κατάταξη, επίσης, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΣΕ από το Statista των χωρών που έχουν πετύχει το καλύτερο ισοζύγιο μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, δηλαδή τον ιδανικό συνδυασμό για ποιότητα ζωής, με τους Ολλανδούς πρώτους στη λίστα και μάλιστα με υψηλή βαθμολογία, 9,3 στα 10. Οι Δανοί είναι δεύτεροι και ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Βέλγοι, οι Νορβηγοί, οι Σουηδοί, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι και οι Ιρλανδοί.

Οπότε μάλλον δικαιολογημένα οι Έλληνες δεν έχουν κατοχυρώσει θέση μεταξύ των πλέων ευτυχισμένων λαών του κόσμου, όντες στην 79η θέση με βάση την ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Σε αυτή, η Φιλανδία παίρνει τα σκήπτρα της πιο ευτυχισμένης χώρας στον πλανήτη από τις 156 που κατατάγηκαν από την έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια ευτυχία του 2018. Ως κριτήρια θεωρήθηκαν οι επιδόσεις των χωρών αυτών σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η ελευθερία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η Φιλανδία ανέβηκε από την πέμπτη θέση που ήταν πέρυσι, παίρνοντας τα πρωτεία από τη Νορβηγία.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες το 2018 είναι η Φιλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 18η θέση στον κατάλογο, από τη 14η που ήταν πέρυσι, η Βρετανία τη 19η θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 20ή. Όσο για την Ελλάδα, είναι 79η, μετά από τη Σερβία και πριν από το Τατζικιστάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News