default-image

Ξεπουλάνε ακίνητα-δάνεια - Εκκαθαρίζουν χαρτοφυλάκια οι τράπεζες

Οικονομία
Ξεπουλάνε ακίνητα-δάνεια - Εκκαθαρίζουν χαρτοφυλάκια οι τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλειστηριασμοί και πολλές πωλήσεις “κόκκινων” δανείων συνθέτουν το σκηνικό που οδηγούν τα stress tests στις τράπεζες.

Μέχρι και το Μάιο, οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίες θα έχουν βγάλει στο “σφυρί” 1 εκατομμύριο καταναλωτικά δάνεια και περίπου 4.000 ακίνητα.

Με δεδομένους και τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs θα αυξηθούν γεωμετρικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παγιώνοντας το νέο περιβάλλον για τους οφειλέτες δανειολήπτες.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι άλλα 700.000 καταναλωτικά δάνεια θα βγουν στο “σφυρί” το β' εξάμηνο, ενώ οι πλειστηριασμοί μπορεί να φτάσουν έως τις 14.000 το ίδιο διάστημα.

Οι πωλήσεις NPLs

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις 535.000 “κόκκινων” δανείων καταναλωτικής πίστης, ενώ άλλα 500.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις θα πωληθούν μέσα στο προσεχές δίμηνο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, τουλάχιστον άλλα 700.000 δάνεια της κατηγορίας αυτής θα βγουν προς πώληση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως σημειώνεται στο “Κεφάλαιο”.

Ήδη, δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο “κόκκινα” δάνεια 626.000 οφειλετών έχουν βγει προς πώληση, με τον αριθμό των προς πώληση δανείων να προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και χωρίς να υπολογίζονται οι δρομολογημένες ή οι υπό εξέταση πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις (δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που θα ακολουθήσουν.

Και όχι πολύ μακριά, αφού μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να κλείσει η πώληση του πρώτου “πακέτου” εξασφαλισμένων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Amoeba, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν σε 120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Οι πλειστηριασμοί

Οι πλειστηριασμοί έχουν αποκτήσει ισχυρή δυναμική από τα τέλη Φεβρουαρίου. Με το ρυθμό που προχωρούν - όχι μόνο κάθε Τετάρτη, αλλά και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή πλέον - μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν διενεργηθεί 2.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Για το Μάιο υπολογίζονται τουλάχιστον 1.500 πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίμηνο τα ακίνητα που θα βγουν στο “σφυρί” να ανέλθουν σε 3.500, χωρίς να αποκλείεται να προσεγγίσουν και τα 4.000.

Για τις τράπεζες, πάντως, οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός, αφού οι ίδιες θα εξαγοράσουν την πλειονότητα των ακινήτων ώστε να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί ή να μη γίνουν σε τιμές που θα δημιουργήσουν ζημία στα βιβλία τους...

H τελευταία ευκαιρία των οφειλετών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στο περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, οπότε προσφέρεται το τελευταίο “παράθυρο ευκαιρίας” στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους με τις τράπεζες.

Η προθεσμία του διμήνου δίνεται από το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων, όπως αυτό “υπαγορεύεται” από τα stress tests και τη στοχοθεσία του SSM προς τις τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η τελευταία πρόσκληση των τραπεζών αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες να λάβουν γενναίο “κούρεμα” σε οφειλές που έχουν προκύψει από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις.

Το “κούρεμα” αυτό θα κινείται από 70% μέχρι και 90%, όπως προκύπτει από ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν κάνει από τα τέλη του προηγούμενου έτους οι τράπεζες, πριν ξεκινήσουν τις πωλήσεις ανεξασφάλιστων NPLs.

Κατόπιν αυτού, ο δανειολήπτης θα κληθεί από το fund να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου. Και μάλιστα για το σύνολο της οφειλής και όχι για τυχόν ρυθμισμένη οφειλή που ενδεχομένως είχε ο δανειολήπτης με την τράπεζα.

Επομένως, ο οφειλέτης δε θα πρέπει να αναμένει ότι, επειδή το fund θα αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή το δάνειό του, θα δικαιούται και ο ίδιος ανάλογο “κούρεμα”. Αυτό μπορεί να το έχει μόνο προσερχόμενος στην τράπεζά του για ρύθμιση, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά απαλλαγή από το χρέος του έναντι συμβολικού τιμήματος.

Η τακτική τους θα είναι να “φιλετάρουν” τα δάνεια αναλόγως του βαθμού εισπραξιμότητάς τους, προχωρώντας σε πωλήσεις, αρχικά, όσων μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News