«Φωτιά» οι νέες αντικειμενικές - Αντί για μειώσεις έρχονται αυξήσεις

Οικονομία
«Φωτιά» οι νέες αντικειμενικές - Αντί για μειώσεις έρχονται αυξήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση ως προς την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και είναι λογικό η πλειοψηφία των φορολογουμένων να περίμενε μείωση, αφού ακριβώς τη δυσαρμονία μεταξύ αντικειμενικών και τιμών της αγοράς (οι οποίες έχουν πέσει ραγδαία) θα καλείτο να διορθώσει το οικονομικό επιτελείο.

Οι εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν τη δύσκολη δουλειά της πρότασης του επαναπροσδιορισμού προσανατολίζονται σε προσαρμογή των αντικειμενικών στις τιμές αγοράς, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι στις λεγόμενες “φθηνές” ζώνες να υπάρξει τεράστια επιβάρυνση των ιδιοκτητών, ενώ αντίθετα στις “ακριβές” θα υπάρξει... μείωση!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του capital.gr, οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κινούνται σε τρεις ταχύτητες.

Ειδικότερα έρχονται:

* Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νότιας Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες προτείνονται και στις λεγόμενες “λαϊκές” περιοχές των δύο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. δυτική Αττική, δυτική Θεσσαλονίκη).

* Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη), καθώς και σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20%, στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

* Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες “μεσαίες αστικές” περιοχές, όπου με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ).

Παπανάτσιου: «Αύξηση των αγοραπωλησιών»

Χθες εξέπνευσε η σχετική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων και, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών. Εκτίμηση δεν υπάρχει μόλις σε 56 ζώνες. Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών», είπε η υφυπουργός, κάνοντας λόγο για «παρανόηση» που υπάρχει σχετικά με την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές», εξήγησε.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις αντικειμενικές αξίες τουριστικών περιοχών και ειδικά στα Ιόνια Νησιά και το βόρειο Αιγαίο. Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη δυτική Μακεδονία, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. «Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών», διευκρίνισε η υφυπουργός.

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές, προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζω πως θα είναι με τις καινούργιες τιμές - αυτός είναι ο στόχος», διευκρινίζοντας ότι με μια πρώτη ανάλυση είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, χωρίς να φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου.

“Φωτιά” στην τσέπη των πολιτών

“Φωτιά” θα πάρουν οι τιμές ζώνης με βάση τις νέες αντικειμενικές σε πολλά τουριστικά νησιά και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, λόγω ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης.

Πρόκειται βέβαια για αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δε θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση των πολιτών.

«Φυσικά όπου υπάρξει αύξηση στις αντικειμενικές αξίες οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν. Όμως η ουσία του θέματος είναι ότι πρέπει η φορολογία να μειωθεί. Η Κύπρος κατάργησε τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ. Εδώ όμως δεν πρόκειται να υπάρξει επί της ουσίας καμία φορολογική ελάφρυνση. Και αυτό γιατί, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αυξήσει τη φορολογία. Μόλις δουν πως υπάρχει μείωση των εσόδων, τότε θα αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρει ο κ. Κώστας Αράπογλου.

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει πως, «όσο δεν υπάρχει αυτή η πολυπόθητη μείωση, δεν πρόκειται να αλλάξει και η ψυχολογία των πολιτών, αφού δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πολίτες - ακόμη και όταν πληρούν τις προϋποθέσεις - δε σπεύδουν να πάρουν στεγαστικά δάνεια».

Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι πως οι αλλαγές που εισηγούνται οι ιδιώτες εκτιμητές, στους οποίους ανατέθηκε ο προσδιορισμός των νέων τιμών των ακινήτων, αποκαλύπτουν ότι τελικά έρχονται αυξήσεις και όχι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News