Ποιους και πόσο πλήττει η μείωση του αφορολόγητου

Οικονομία
Ποιους και πόσο πλήττει η μείωση του αφορολόγητου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ήταν ακριβώς “κεραυνός εν αιθρία”, καθώς οι φήμες “σέρνονταν” εδώ και καιρό, όμως η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλάζει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς.

Ο λόγος για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αντί για το 2020, που έχει ψηφιστεί, έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα της λιτότητας, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις νωρίτερα από το 2021 ή ακόμη πιο αργά, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, μαζί με την περικοπή των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά επικρατήσει η προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, αφού θα δουν νέα καθαρή μείωση των εισοδημάτων τους χωρίς να υπάρχει το αντιστάθμισμα των αντίμετρων.

Μεγάλες χαμένες από τη χρονοκαθυστέρηση της ενεργοποίησης των αντίμετρων και οι επιχειρήσεις, καθώς δε θα μειωθεί ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής.

Το “μαχαίρι” στο αφορολόγητο

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου επιβλήθηκε ουσιαστικά από τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς θεωρούν ότι ένας στους δύο μισθωτούς και συνταξιούχους δεν καταβάλλει φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Η μείωση του αφορολογήτου αυτή θα φανεί από τον πρώτο μισθό ή σύνταξη μετά την ενεργοποίηση της μείωσης μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος.

Το “ψαλίδι” στο αφορολόγητο θα υλοποιηθεί μέσω της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr, η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

* Στα 1.250 ευρώ, από 1.900 ευρώ σήμερα, για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ).

* Στα 1.300 ευρώ, από 1.950 ευρώ σήμερα, για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ).

* Στα 1.350 ευρώ, από 2.000 ευρώ σήμερα, για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ).

* Στα 1.450 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ).

Από τους παραπάνω αριθμούς γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και μισθωτοί ή συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 500 ευρώ.

Τα “αναπτυξιακά”: Στον “πάγο” βάζει τα αντίμετρα το ΔΝΤ

Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα εισοδήματα και την οικονομία, γενικότερα, από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, θεσπίστηκαν και “αναπτυξιακά” μέτρα που αφορούν κατά κύριο λόγο φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τα αντίμετρα αυτά, σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 (από το 2019 η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή), αν και, όπως αναφέρθηκε, το ΔΝΤ θέλει να πάνε πίσω για να σιγουρευτεί η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα φορολογικά αντίμετρα είναι τα εξής:

- Μείωση συντελεστή φόρου επιχειρήσεων καθώς επίσης μείωση πρώτου συντελεστή κλίμακας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θα περιορίσει τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, και όσον αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα περιορίσει την επιβάρυνσή τους από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

- Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης: Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται και η κατάργηση από το 2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό από το φόρο έως 700 ευρώ είναι το μέτρο που συμπληρώνει τη βεντάλια των αντιμέτρων. Αυτό έχει καθοριστεί να εφαρμοστεί από το 2020 και θα προκαλέσει οριακή μείωση του εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News