default-image

Δείτε όλες τις αλλαγές στις φορολογικές - Ποιες οι παγίδες του νέου Ε1

Οικονομία
Δείτε όλες τις αλλαγές στις φορολογικές - Ποιες οι παγίδες του νέου Ε1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές και παγίδες κρύβει φέτος το νέο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αλλά και κάτι που πρέπει να προσέξουν όσοι εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι, είναι αυτά που μπερδεύουν φέτος τους φορολογούμενους.

Και αυτό γιατί, φέτος, οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά στην εφορία εάν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι μεν υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, αλλά δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο - κίνηση με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα εικονικής φιλοξενίας που σημειώθηκαν για λόγους φοροδιαφυγής.

Η πρώτη παγίδα

Για πρώτη φορά φέτος, στο νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το γνωστό Ε1, εμφανίζεται ένας νέος κωδικός 007-008 στον πίνακα 2 των πληροφοριακών στοιχείων.

Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι οι φιλοξενούμενοι αυτοί ήταν... “μαϊμού”. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα. Με την αλλαγή που θα πρέπει να συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, η εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο προκειμένου να διασταυρώσει αν πρόκειται για πραγματική ή εικονική φιλοξενία. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα επιχειρήσει να περιορίσει τα φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας.

Και δεύτερη παγίδα

Η φορολογική δήλωση του 2018, όμως, ενδέχεται να αποδειχτεί μπελάς για τους παντρεμένους, που θα δουν ότι για τις πληρωμές με “πλαστικό” χρήμα υπάρχουν διαφορετικοί κωδικοί στο Ε1. Υπάρχουν δηλαδή παγίδες στο... δρόμο για το αφορολόγητο, και αυτό γιατί οι αποδείξεις των δύο συζύγων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης θα πρέπει να συμπληρωθούν ξεχωριστά...

Πιο αναλυτικά, μετά από δύο χρόνια, ένας γνώριμος κωδικός της φορολογικής δήλωσης επανενεργοποιείται. Πρόκειται για τον κωδικό 049 του πίνακα 7 του Ε1, ο οποίος αφορά στις δαπάνες που έγιναν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking), που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636-9.550 ευρώ. Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049, όμως, έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του συμφώνου συμβίωσης. Ο κωδικός 049-050 δε θα είναι κλειδωμένος.

Στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει το απαιτούμενο ποσό για να πιάσει το αφορολόγητο που δικαιούται και για να μην πληρώσει “καπέλο” στο φόρο της τάξης του 22%, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό με τις ηλεκτρονικές δαπάνες του ή της συζύγου ή του ή της συμβίας. Για εισόδημα ως 10.000 ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το 10%, δηλαδή ως 1.000 ευρώ σε δαπάνες που έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Για εισόδημα από 10.001 ως 30.000 ευρώ ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματός του. Για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται είναι 20%.

«Προσοχή για τους φιλοξενούμενους»

Με βάση τα παραπάνω και την προσοχή που απαιτείται στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, τόνισε επίσης πως «οι αγορές καταναλωτικών αγαθών που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι με “πλαστικό” χρήμα θα εμφανίζονται προεκτυπωμένες στη φορολογική δήλωση με κωδικό. Άρα, σε αυτή την περίπτωση, δε θα μπορεί ο φορολογούμενος να παρέμβει. Αν δεν έχει φτάσει το προαπαιτούμενο ποσό, τότε θα φορολογηθεί για το ποσό για το οποίο όφειλε να προσκομίσει αποδείξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, επίσης, «το θέμα των φιλοξενούμενων απαιτεί προσοχή. Ο νόμος συγκεκριμενοποιεί τις φιλοξενίες και, αν κάποιος επιχειρήσει να αποφύγει μια φορολογία, αυτό αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί». Κλείνοντας, ο κ. Μπαριτάκης σημείωσε πως φέτος οι ιατρικές δαπάνες ενσωματώνονται στις δαπάνες των καταναλωτικών αγαθών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι προσοχή επίσης απαιτείται και στη δικαιολόγηση των τεκμηρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News