Πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ;

Οικονομία
Πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμησή του πως το 2017 θα υπερκαλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κάνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να βλέπουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία όταν θα κοιτάζουν την Ελλάδα.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, άρα και ολόκληρης της Ευρώπης. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι το Ταμείο θα κάνει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας χρέους με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αναφορικά με το ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα τεστ αντοχής των τραπεζών, στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Ο κ. Μοσκοβισί απηύθυνε, όμως, και προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστέρηση. «Τις επόμενες 99 μέρες πρέπει να δουλεύουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεν υπάρχουν διακοπές, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση. Δεν έχει Πάσχα για την Ελλάδα φέτος, μόνο συνεχή δουλειά».

Επιπρόσθετα ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι είμαστε 99 μόνο ημέρες πριν από την 21η Ιουνίου, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει η συνολική συμφωνία προκειμένου να γίνει επιτυχώς η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Αυτό, όπως είπε, απαιτεί τέσσερις άξονες:

* Ο πρώτος είναι να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής το Μάιο για τα προαπαιτούμενα.

* Ο δεύτερος είναι να υπάρχει μια αξιόπιστη μεταμνημονιακή συμφωνία.

* Ο τρίτος άξονας είναι να υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

* Ο τέταρτος άξονας είναι το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται - όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - να παρουσιαστεί στο Eurogroup που θα γίνει στις 27 Απριλίου.

Πέρα από το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά, ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι το ΑΕΠ του 2018-2019 θα διαμορφωθεί σε 2,5% του ΑΕΠ (εκτίμηση υψηλότερη κατά 0,2% από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης).

Για τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, είπε ότι πρέπει να βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, αλλά και αποδεκτές.

Τα λεγόμενα του επιτρόπου είναι μια απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να “στυλώνει τα πόδια”, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, απαιτεί να εφαρμοστεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, η μείωση του αφορολογήτου μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Μάλιστα θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα αντίμετρα και του 2019 (κοινωνικό πακέτο), αλλά και του 2020 (μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί με τη θέση του ΔΝΤ και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017.

Ο οδικός χάρτης των εξελίξεων, όπως αυτές προδιαγράφονται μέχρι τώρα, έχει ως εξής:

- Μέσα στο Μάρτιο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ κλείνουν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος.

- Τον Απρίλιο το Ταμείο ενεργοποιεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα.

- Το Μάιο (για πρώτη φορά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) το Ταμείο κάθεται ως ισότιμος συνομιλητής, πλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί και απέναντι με τους άλλους δανειστές.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, εκτός απροόπτου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση που θα πάρει η συζήτηση για το χρέος και τα δίδυμα μέτρα (αφορολόγητο-συντάξεις) για τη διετία 2019-2020, πριν ληφθούν αποφάσεις στις 21 Ιουνίου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα του Μαΐου, δύο μεγέθη θα κρίνουν το εύρος των “εγγυήσεων” για χρέος και μεταρρυθμίσεις, που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά την 20ή Αυγούστου: το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (όπως θα προκύψουν από τα stress tests) και η αποτελεσματικότητα της φορολογικής μηχανής όπως θα φανεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων του α' τριμήνου.

Από ρόλο “κομπάρσου” των συνομιλιών, η θέση του ΔΝΤ αναβαθμίζεται. Σύμμαχό της αναμένεται πως θα έχει η χώρα μας και πάλι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεδομένου, όμως, ότι ο χρόνος μέχρι τον Αύγουστο είναι περιορισμένος, ο μεγάλος φόβος είναι να οδηγηθούν οι συζητήσεις σε υψηλά επίπεδα έντασης, που όμοιά τους έχουν βιώσει ως τώρα μόνον οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014 - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε καθυστερήσεις, υποχωρήσεις ή όποιες άλλες εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν την έξοδο από τα μνημόνια και την περαιτέρω πορείας της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News