default-image

Πιο αυστηρός γίνεται ο έλεγχος για τις τράπεζες

Οικονομία
Πιο αυστηρός γίνεται ο έλεγχος για τις τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερη αυστηρότητα στον έλεγχο των τραπεζών θέτει ο SSM, βάζοντας στη διαδικασία και τη δοκιμασία των AQR και εναρμονιζόμενος έτσι ουσιαστικά με τη διενέργεια των AQRs που ζητούσε το ΔΝΤ.

Επιβεβαιώνει, δε, την ύπαρξη και ειδικού “distress” σεναρίου, το οποίο έχει στη “φαρέτρα” του ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή εγγύηση ασφαλείας από τη διενέργεια των stress tests.

Όπως είχε αποκαλύψει το capital.gr, τα stress tests θα διεξαχθούν μεν με βάση τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) με το βασικό και το δυσμενές σενάριο, ωστόσο ο SSM έχει διαμηνύσει στις ελληνικές τράπεζες ότι δε θα αρκεστεί στη δική τους ερμηνεία των παραδοχών της EBA και θα επέμβει με δυσμενέστερο σενάριο στο δυσμενές σενάριο της EBA. Αυτό, εφόσον κρίνει ότι η ερμηνεία του τελευταίου από τις ελληνικές τράπεζες είναι αισιόδοξη και αποκλίνει από τις πραγματικές μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την εκκίνηση κιόλας της διαδικασίας του stress test, οι ελληνικές τράπεζες ενημερώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ότι καλούνται σε νέο έλεγχο των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, αυτή τη φορά και στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Και αυτό, την ώρα που βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των προβληματικών χαρτοφυλακίων (Troubled Asset Review, TAR), οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2017.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SSM βάζει στο στόχαστρο και τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα, καθώς φαίνεται να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσον πρόκειται για δάνεια που όντως εξυπηρετούνται και θα εξυπηρετούνται ομαλά στο μέλλον ή υπάρχουν περιπτώσεις “αεροβαπτίσεων” δανείων ως εξυπηρετούμενων στο... παρά ένα τού να καταστούν NPΕs.

Συγκεκριμένα, ο SSM θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ή να εντοπίσει εγκαίρως τις περιπτώσεις ρυθμίσεων δανείων που γίνονται, για παράδειγμα, στις 25 ημέρες καθυστέρησης του δανείου, δηλαδή ελάχιστα πριν το δάνειο να καταστεί σε υπερημερία 30 ημερών, δείχνοντας τα πρώτα σημάδια αβέβαιης είσπραξης. Ο έλεγχος αφορά όχι μόνο τα NPEs, δηλαδή τα δάνεια ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης τα οποία θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, αλλά πόσω μάλλον και τα δάνεια που κοντεύουν να συμπληρώσουν 90 ημέρες υπερημερίας και ρυθμίζονται στο όριο πριν να καταχωριστούν ως NPLs.

Η ανησυχία του SSM, που οδηγεί στη διεύρυνση των ελέγχων ακόμη και στα εξυπηρετούμενα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται να πηγάζει από την έκβαση των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες. Από τις ρυθμίσεις αυτές διαπιστώνεται ότι δάνεια της τάξεως των 11 δισ. ευρώ δεν μπορούν, αν και ρυθμισμένα, να καταστούν υγιή.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, το σύνολο των ρυθμισμένων ανοιγμάτων (Forborne) των τραπεζών σημείωσε οριακή αύξηση (+0,8%) και ανήλθε σε 51,1 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 22%, όμως, των ρυθμίσεων αυτών δεν αποδίδουν, αφού τα ρυθμισμένα δάνεια ξαναγίνονται “κόκκινα”, ξεπερνώντας τις 90 ημέρες καθυστέρησης. Προκύπτει έτσι ένας “σκληρός πυρήνας” δανείων της τάξεως λίγο άνω των 11 δισ. ευρώ, που δεν επανέρχεται σε ομαλή αποπληρωμή, παρά μόνο παροδικά.

Η διαπίστωση ότι μία στις πέντε περιπτώσεις δανείων που ρυθμίζουν οι τράπεζες δεν είναι πραγματικά ιάσιμη προκαλεί αυξημένη επιφυλακή από τον SSM για τη μελλοντική ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Τη στιγμή, μάλιστα, που μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν έχουν τύχει καμίας ρύθμισης.

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το 54,3% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών άνω των 90 ημερών δεν έχει ρυθμιστεί, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 49,9%, 42,9% και 60,4%, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, αν και ο δείκτης αθέτησης πληρωμών έδειξε για πρώτη φορά μικρή αποκλιμάκωση στο γ’ τρίμηνο του 2017, εντούτοις συνεχίζει να υπερβαίνει το δείκτη εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News