Κερδίζει έδαφος το mobile banking

Οικονομία
Κερδίζει έδαφος το mobile banking

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζεται σε 90 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στο mobile bankin

Δηλαδή στην πραγματοποίηση πληρωμών, μεταφοράς χρημάτων, κ.λπ., μέσω κινητών και άλλων φορητών συσκευών, με όλο και περισσότερους Έλληνες να εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, υιοθετώντας όλο και πιο πολύ αυτή τη συνήθεια που τους γλιτώνει από ουρές, χάσιμο χρόνου και μεγάλη ταλαιπωρία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 690 εκατομμύρια ενεργοποιημένοι λογαριασμοί, ενώ σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχεται σε ημερήσια βάση διεθνώς το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του GSMA που παρουσιάστηκαν στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η τάση αύξησης του ψηφιακού χρήματος θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει, μεταξύ άλλων, το εντυπωσιακό στοιχείο που ανακοινώθηκε και αναφέρει ότι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου μέσω του κινητού τους περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει η ραγδαία ανάπτυξη του “διαδικτύου των πραγμάτων” (Internet of Things) που δημιουργεί το διασυνδεδεμένο κόσμο.

Σε κάποιες πόλεις μάλιστα, όπως το Λονδίνο, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει το σύνολο των καθημερινών του πληρωμών ψηφιακά μέσω του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς τη χρήση καθόλου μετρητών ή ακόμη και “πλαστικού” χρήματος - κάτι που σταδιακά θα μπορεί να γίνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Τα στοιχεία στην Ελλάδα

Ειδικότερα στο mobile banking, οι ενεργοί πελάτες στη χώρα μας ξεπέρασαν το 2017 το ένα εκατ. σε αριθμό από περίπου 550.000 την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών τα 4 εκατ. από 2 εκατ. πέρυσι, ενώ η αξία τους το 1,6 δισ. από 800 εκατ. πέρυσι. Όπως γενικότερα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών, προς γενικότερο όφελος της οικονομίας.

Όπως λέει οι πολίτες και οι Κρητικοί που έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και δη το mobile banking, πρόκειται για μια δυνατότητα που τους έχει «λύσει τα χέρια», καθώς πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους γρήγορα και άμεσα χωρίς να ταλαιπωρούνται και να περιμένουν ατέλειωτες ώρες στις ουρές της κάθε υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, όπως λένε, σημαντικό κίνητρο για αυτούς, προκειμένου να κάνουν τις πληρωμές τους μέσω διαδικτύου, αποτελούν οι προσφορές και οι εκπτώσεις που γίνονται, τις οποίες σε περίοδο κρίσης, όπως σημειώνουν, εκμεταλλεύονται στο έπακρο, καθώς κάθε ευρώ που κερδίζουν είναι για το πορτοφόλι τους αρκετά σημαντικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, τo mobile banking διεθνώς θα εξελιχθεί στο ισχυρότερο εναλλακτικό ψηφιακό τραπεζικό δίκτυο, καθώς θα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του μεγαλύτερου αριθμού των συναλλασσόμενων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News